Hindistan'da Çift Mutasyonlu Virüs Tespit Edildi

TAKİP ET

Hindistan'da Çin virüsünün yeni bir çift mutant varyantı ve 771 başka varyant daha tespit edildi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı’na bağlı 10 laboratuvardan oluşan Hindistan SARS-CoV-2 Genomik Konsorsiyumu (INSACOG), ülke genelinde 18 eyaletten toplanan numuneler üzerinde genomik araştırmalar gerçekleştirdi. Araştırmalar sonucu, çift mutasyonlu bir varyant tespit edildi.

Araştırmayla ilgili açıklama yapan virolog Shahid Jameel, çift mutasyonun ‘aynı virüste bir araya gelen iki mutasyon’ olduğunu ifade ederek “Virüsün spike proteininin kilit alanlarında meydana gelen çifte mutasyon, bu riskleri artırabilir ve virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına ve daha bulaşıcı hale getirmesine izin verebilir” şeklinde konuştu.

Hindistan hükumeti, Hindistan’ın batı Maharaştra eyaletinden toplanan örneklerin analizinde, geçen yılın aralık ayına kıyasla ‘E484Q ve L452R mutasyonlarına sahip örneklerde bir artış görüldüğünü’ belirtti.

Vaka sayılarındaki artışın mutasyonlarla bağlantılı olduğunu reddedenn hükumet “Hindistan’da VOC’ler (endişe verici varyantlar) ve yeni bir çift mutant varyant tespit edilmesne rağmen, bunlardan bazı eyaletlerdeki vakalardaki hızlı artışı açıklamak için yeterli sayıda tespit edilmemiştir" ifadelerini kullandı.

18 eyalette toplanan 10 bin 787 örnekten 736 Britanya varyantı, 34 Güney Afrika varyantı ve bir Brezilya varyantı tespit edildiği bildirildi.

koronavirüs çin virüsü covid-19 varyant mutant çift hindistan eyalet tespit edildi bulundu ölümcül bulaşıcı daha laboratuvar sars-cov-2 örnek araştırma