Hindistan'da Görülen Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı Değil

TAKİP ET

Çin virüsü salgını ile birlikte Hindistan'da görülen kara mantar hastalığı hakkında bulaşıcı olduğu yönünde yapılan haberler doğru değil.

Kara mantar (mukormikoz), bağışıklık sisteminde görülen sorunlar ve şeker hastalığı nedeniyle görülebilen bir hastalık. Nadir görülen hastalık salgın sürecinde Hindistan'ta 5 bini aşkın insanda görüldü.

Peki hastalığın görülmesindeki bu artış neden kaynaklanıyor? Mukormikoz ya da kara mantar, oldukça nadir rastlanan ve toprak, dışkı, bozulmuş meyve ve sebzelerde görülen mukor küfüyle temas edilmesiyle ortaya çıkan bir mantar enfeksiyonu. Halihazırda havada, toprakta ve sağlıklı insanların burunlarında dahi rastlanan bu küf mantarını "kara mantar" hastalığına dönüştüren şey ise salgın sürecinde bazı ülkelerin kullandığı ilaçlar.

Kara mantar, insandan insana ya da hayvandan insana bulaşma imkanı bulunmayan bir hastalık. Mukor küfünü kara mantar hastalığına dönüştüren şey insanların bünyeleri ve insanların bünyelerini zayıf kılan hastalıklar ve ağır ilaçlar.

Uzman doktorlar, Hindistan, Meksika, Irak ve Mısır gibi ülkelerde son dönemde rastlanan vakaların kaynağının yoğun bakıma alınan Çin virüsü hastalarını kurtarmak için kullanılan steroidler olduğunun altını çiziyor. Akciğer iltihabını engellemek için kullanılan steroidler bağışıklığı düşürüyor ve bu kişilerin kanlarındaki şeker seviyesini yükseltiyor. Bu değişen şartlar da kişinin mukormikoza yakalanmasına ortam hazırlıyor.

Hindistan'da ve Birçok Ülkede Görülen Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı Değil