'HIV Pozitif Kişiler Durumunu Paylaşmak Zorunda Değildir' Diyen STK, HIV İlacı Satan Şirketten Para Alıyor İddiası

TAKİP ET

HIV virüsüne sahip kişilerin statülerini paylaşmak zorunda olmadığını ileri süren Pozitif Yaşam Derneği hakkında şok bir iddia ortaya atıldı.

HIV virüsüne sahip kişilerin statülerini paylaşmak zorunda olmadığını ileri süren Pozitif Yaşam Derneği'nin, HIV ilacı satan Gilead adlı şirketten para aldığı iddia edildi.

Sosyal medyada bir kullanıcının paylaşımı üzerine başlayan tartışmada Pozitif Yaşam Derneği, "HIV ile yaşayan kişişlerin statülerini cinsel paylaşmak zorunda oldukları ile ilgili tartışmanın öznesi olarak, söylemek istediğimiz şeyler var: HIV ile yaşayan kişilerin kişisel sağlık verilerinin rızaları dışında paylaşılmadığı bir toplumu hep birlikte inşa edenek ve yasal güvence altına alana kadar, HIV ile yaşayan kişiler olarak statümüzü paylaşmayı her zaman güvenli bulmuyoruz. Herkes, tüm partnerleri HIV ile yaşıyormuş gibi güvenli cinsel pratiklerini uygulamalıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak ve kondom kullanmak şahsi bir sorumluluktur." açıklamasında bulundu. 

 

Pozitif Yaşam Derneği'nin bu paylaşımını alıntılayan bir Twitter kullanıcısı ise Pozitif Yaşam Derneği'nin HIV ilacı üreten Gilead adlı şirketten para aldığını öne sürdü. Kullanıcı, "Gilead'dan aldığınız paralar firmanın sitesinde yazıyodu, kaldırılmış. İşe gelmemiş belli ki. Ben bunu burda paylaştıktan sonra işler çok çirkinleşmişti. Çok sert bir çirkeflik düzeyi açıldı ondan sonra. Neyse ki biri arşivlemiş, benim aklıma gelmez böyle şeyler." diyerek sitenin arşivlenmiş halini paylaştı.

Söz konusu sitede Pozitif Yaşam Derneği'nin sadece 2019 yılında 50 bin TL'den fazla para aldığı görüldü

Konuya ilişkin Pozitif Yaşam Derneği'nden bir açıklama yapılmadı.

pozitif yaşam derneği hiv hiv pozitif hiv+ stk fon gilead