Hizbullah Elebaşı Nasrallah, 7 Ekim'de Başlayan İsrail-Filistin Çatışmalarından Sonra İlk Kez Konuştu

TAKİP ET

Lübnan Hizbullah'ın elebaşı Hasan Nasrallah bugün yaptığı ilk halka açık konuşma ile İsrail-Filistin savaşına ilişkin sessizliğini bozdu.

Lübnan Hizbullah'ın elebaşı Hasan Nasrallah bugün yaptığı ilk halka açık konuşma ile İsrail-Filistin savaşına ilişkin sessizliğini bozdu.

Hizbullah savaşın başlamasından sonra Hamas'a tam destek verdiğini açıklasa da grubun kapsamlı bir şekilde savaşa girip girmeyeceği belirsiz.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın konuşma öncesindeki açıklamasında, İsrail ordusunun ülkenin kuzeyinde “yüksek alarm durumunda” olduğunu söyledi. Kuzey cephesinde de hazırlıklı olduklarını ifade eden Hagari, "İran, İsrail'e karşı vekil güçleri teşvik ediyor, her türlü tehdide karşı her cepheden misilleme yapacağız. Kuzeyde de yüksek alarm var." ifadelerini kullandı.

Hizbullah birkaç hafta içinde yaklaşık 50 örgüt üyesini kaybetti. Anma töreninde konuşan Hizbullah elebaşı Hasan Nasrallah'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"Aksa Tufanı harekatı birçok cepheye yayıldı. Bugün şehitlerimizin gününü kutluyoruz. Onlar ulu bir kazanç elde ettiler. Hayatını kaybeden bu şehitler kazandılar. Kur'an'a göre Allah'ın onlar hakkında ne söylediğini okumamız bile yeter. Onlarla gurur duyuyoruz. Onlar İsrail operasyonu olmayan bir cennette olacaklar. Katliam olmayacak, ABD müdahalesi olmayacak. Bizim asıl gücümüz sarsılmaz inancımızda. Bizim kararlılığımızda, bu davaya baş koymuşluğumuzda. 

Filistin halkını, Gazze halkını selamlıyoruz. Onlar televizyonlarda gördük. Erkek, kadın, çocuk bebek enkazların altından sürünerek çıktılar. Vatanları için verdikleri şeyleri kelimelere dökemeyiz. Onların cesaretini sabrını kelimelerle anlatamayız. Aynısı Batı Şeria'daki Filistinliler için de geçerli.

(Hamas'ın 7 Ekim saldırısı) Operasyonun başarısı, gizliliğine bağlıydı. Bu da gayet anlaşılır ve mantıklıydı. Aksa Tufanı, tamamen Filistin Direnişi'nin yöneticilerinin kararıydı. Hiçbir şekilde bölgesel güçlerin etkisi olmadı. Hayatını kaybedenler de Filistinli. Bu dava Filistin'in davasıydı, Filistin'in kararıydı. 

Bu büyük operasyon neye neden oldu? İsrail rejiminde büyük bir güvenlik, siyasi depremi yarattı.

Aksa Tufanı bölgesel değil, Filistin'in meselesidir. İran hiçbir zaman Filistinli grupları desteklemedi.

Bazıları bizim savaşa gireceğimizi söylüyor. Biz 7 Ekim'den beri zaten savaşa katıldık."

Hizbullah'ın tam zamanlı ve yedekler dahil olmak üzere toplamda 60.000 üyesinin olduğu tahmin ediliyor. 2006 yılında 14 bin olan füze stokunun da şu anda 150 bine çıktığı belirtiliyor.

nasrallah konuşması Hizbullah hizbullah israil hasan nasrallah