H&M Doğu Türkistan'daki Türkleri Zorla Çalıştıran Tedarikçiyle İlişkisini Kesti

TAKİP ET

İsveçli giyim devi H&M, Doğu Türkistan Türklerini fabrikalarında zorunlu çalıştırma koşullarına tabi tutan iplik üreticisi Huafu Fashion isimli şirket ile ilişkisini bitirdiğini açıkladı.

İsveçli uluslararası perakende giyim firması, işgal altındaki Doğu Türkistan'da kurduğu fabrikalarda Türkleri zorunlu şekilde çalıştıran iplik üreticisi Huafu Fashion ile ilişkisini sonlandırdı.

H&M'den yapılan açıklamada şirketin artık Doğu Türkistan'dan pamuk tedarik etmeyeceği duyuruldu.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI), Mart ayında yayımladığı bir raporda Huafu isimli şirketin zorunlu işgücü transferi programından yararlanan kurumlardan biri olduğu bilgisine yer vermişti.

Bunun üzerine H&M, şu ana kadar suçlamaları doğrulayan bir belgeyle karşılaşmamasına karşın yine de şirketle ilgili soruşturma başlattığını ve önlem amacıyla bir yıl boyunca iş ilişkisini askıya aldığını açıkladı.

Uluslararası baskıya rağmen Doğu Türkistan'a bağımsız gözlemcilerin girmesine izin vermeyen Çin, Komünist Parti'nin politikaları nedeniyle hızla yatırımcı kaybediyor.

Pazartesi günü de ABD, insan haklarını hiçe sayan Çin'in zorunlu çalıştırma politikasını engelleyebilmek adına Doğu Türkistan'dan alınan pamuk, giyim ve birtakım saç ürünleri dahil olmak üzere bir dizi ürünü yasaklayacağını duyurmuştu.

h&m isveç perakende giyim firması anhua huafu fashion zorunlu çalıştırma çin doğu türkistan çkp abd insan hakları