Hocalı Soykırımını Hocalı'da Anmak İçin İlk Teşebbüs

TAKİP ET

Bütov Azerbaycan Ocakları, 26 Şubat Hocalı Soykırımı'nı azatlığına kavuşturulan Hocalı'da anmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Azerbaycan ordusunun işgalci Ermeni güçlerini hezimete uğratmasıyla tekrar anavatana kavuşturulan Türk yurdu Karabağ'da önemli ve sembolik bir adım atıldı.

29 yıl önce işgal esnasında Hocalı'da gerçekleştirilen ve yıllarda dünyanın dört bir yanında anılan soykırımı, Türk topraklarının yıllar sonra azatlığına kavuşması ile bu yıl ilk kez Hocalı'da anmak için bir girişimde bulunuldu. Söz konusu adımı atan Bütov Azerbaycan Ocakları (BAO), konuyla alakalı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Savunma Bakanı Zakir Hasanov'a müracaatta bulundu.

Aliyev'e hitaben kaleme alınmış ve bir sureti de Hasanov'a iletilmiş talebi bildiren metin şöyle:

"Bu yıl 26 Şubat'ta Hocalı faciasının 29. yıldönümü tamamlanacak. Hocalı faciası halkımız ve genel olarak insanlık tarihinde medeni insanlığa karşı gerçekleştirilmiş en dehşetli cinayetlerden biridir. 1992 yılı Şubat'ının 25'ini 26'sına bağlayan gece tepeden tırnağa silahlı Ermeni teröristler, Hocalı şehrini basmış, tahminen 613 sivil insanı (63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70'i yaşlı olmak üzere) vahşice katletmiştir. Hocalı'da 8 aile tamamen yok edilmiş, 25 çocuk her iki ebeveynini de yitirmiş, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetmiştir. 487 sivil bölge sakini yaralanmış, 1275 kişi esir edilmiş, 150 kişi ise kaybolmuştur.

Şimdiye dek azgın ve sinsi Ermeni faşizmi karşısında mağlup vaziyette olan Azerbaycan halkı her yıl bu faciayı toplu yas ve hüzün içerisinde anmıştır. Şükürler olsun ki, Milli Ordumuzun benzersiz kahramanlığı sonucunda 30 yıla yakın düşman işgalinde kalan topraklarımız azat edilmiş, 2020 yılı yakın tarihimize şanlı zafer yılı olarak yazılmıştır. Bu muhteşem zaferin kazanılmasında birçok önemli etken olmakla birlikte, daha açık bir şekilde kendisini gösteren devlet-halk birliğinin istisnai rolü ayrıca not edilmelidir. Azgın düşmanlarımıza göz dağı olan bu birliğin muhafaza edilmesi bize göre şimdiki en önemli görevlerimizden biridir.

Biz, Bütov Azerbaycan Ocakları olarak bu yıl Hocalı katliamının yıldönümünün ülkemizde her zamankinden daha farklı ve benzersiz bir şekilde anılması gerektiğine inanıyoruz. Azerbaycan'ın birliği ve bütünlüğünü kendisine ana hedef olarak koyan BAO mensupları olarak Hocalı katliamının bu yıl, yıldönümünü Ermeni faşizminin günahsız kurbanlarının anısına 26 Şubat'ta Hocalı şehrinde, muzaffer ordumuzun asker ve subaylarıyla birlikte -yerinde- anmak istiyoruz. Bu konuda bize gerekli yardımı göstermenizi, ilgili makamlara gerekli talimatları vermenizi sizden rica ediyoruz."

hocalı soykırımı azerbaycan ermenistan karabağ hocalı şehri hocalı katliamı hocalı felaketi ilham aliyev zakir hasanov bao bütov azerbaycan ocakları müracaat başvuru