Hollanda: Büyükelçimiz Geri Adım Atmadı, Aynı Uyarıları Yapacağız

TAKİP ET

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 10 büyükelçi krizine ilişkin dikkat çekici bir açıklama yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Hollanda Başbakanı Mark Rutte, G20 zirvesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrasında "Hollanda’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına dikkat çekme hakkını her zaman saklı tuttuğunu Erdoğan’a anlattım. Bunun içişlerine müdahale değil, evrensel değerlerin teyidi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bunu gelecekte de yapmaya devam edeceğimizi söyledim. Bu da, ikili ilişkilerin bir parçası" dedi.

10 büyükelçinin yaptığı, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uymayı teyit ettikleri açıklamanın "zayıflık işareti" ya da "geri adım" olmadığını belirten Rutte, evrensel değerlere uyulması çağrısının içişlere müdahale olmadığını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Ne Olmuştu?

10 ülkenin büyükelçiliği, Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğine ilişkin bir çağrı yapmış, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Eskişehir'de yaptığı bir açılışta bu büyükelçilerin "persona non grata" ilan edileceğini açıklamıştı.

Bunun ardından büyükelçilikler Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine uymayı teyit ettiklerine ilişkin bir açıklama yapmış, AKP ise bunu geri adım olarak yorumlamıştı. Sonrasında ise birçok uzman, geri adım atan tarafından Ankara olduğunu belirtmişti.

Hollanda Büyükelçimiz Geri Adım Atmadı Aynı Uyarıları Yapacağız