Hollanda'da Bir Şehirde 'İklim Üzerindeki Olumsuz Etkisi' Nedeniyle Et Reklamları Yasaklanıyor

TAKİP ET

Hollanda'nın Haarlem kenti, 'iklim üzerindeki olumsuz etkisi' nedeniyle kamusal alanlarda et ve et ürünleri reklamlarını yasaklayacak.

Daha önce yine iklim değişikliği gerekçesiyle uçak yolculuğu, benzinli otomobil ve fosil yakıtlar için reklam yasağı kararı alan Haarlem kenti, dünyada et ve et ürünleri reklamını yasaklayan ilk şehir olacak.

Et reklamları yasağının 2024 yılından itibaren başlaması planlanıyor.

Hollanda'da iklim değişikliği gerekçesiyle daha önce ülkedeki çiftlikleri kapatma tasarısı da kabul edilmiş, çiftçiler bu tasarıya isyan etmişti.

BBC'nin haberine göre Yeşil Sol Parti'nin (GL) önerisiyle gündeme gelen et ve et ürünleri reklamı yasağına, belediye yönetiminde yer alan Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) de, "sürdürülebilir" olduğu gerekçesiyle geniş destek verdi.


Yasağın Kapsamının Genişletilmesi İsteniyor

 
Önerge sahibi Yeşil Sol Parti'li belediye meclisi üyesi Zigy Klazes, et ve et ürünlerinin, iklim değişikliği konusunda, uçak yolculuğu, benzinli otomobil ve fosil yakıtlarla aynı derecede olumsuz etkiye sahip olduğunu iddia ederek, reklam yasağı kapsamının genişletilmesini istedi.

Klazes, Haarlem'in bir yandan iklim krizi ile mücadele kararı alırken, diğer yandan iklime büyük zarar veren ürünlerin satılmasını teşvik etmesinin anlamsız olduğunu düşünüyor.


Çevre Örgütleri Memnun

 
Çevre örgütleri, bu karardan oldukça memnun ve bunu diğer belediyelerin de takip etmesi gerektiğini savunuyor.

Haarlem, kamusal alanda et reklamını yasaklayan ilk kent olacak. Hollanda'nın Amsterdam, Leiden ve Lahey kentleri, Haarlem ile birlikte daha önce kamusal alanda uçak yolculuğu, benzinli araç ve fosil yakıt reklamlarına yasak getirmişti.

Fransa'nın Grenoble, Hindistan'ın Chennai ve İsviçre'nin Cenevre kentlerinde ise kamusal alanda reklam tüm panoları yasaklanmıştı.
 

et reklamı yasak reklam yasağı iklim krizi hollanda haarlem kenti