Hollanda'da 5 Buçuk Aydır Hükümet Kurulamadı

TAKİP ET

Mart ayında yapılan genel seçimlerden bu yana 5 buçuk ay geçiş olmasına karşın Hollanda'da hükümet halen kurulamadı.

Hollanda'da genel seçimler 15-17 Mart tarihlerinde yapılmış, Mark Rutte'nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi sandıktan birinci çıkmış, 150 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ne 17 parti girmişti.

Seçimlerden sonra geçici hükümetin İçişleri Bakanı Kajsa Ollongren ve VVD Senato Üyesi Annemaria Jorritsma'ya hükümeti kurma görevi verilmiş, ancak koalisyon görüşmelerinin tıkanması üzerine Ollongren ve Jorritsma görevlerinden istifa etmişti.

Sonrasında ise Meclis, son Hollanda hükümetinin Devlet Bakanı 79 yaşındaki Herman Tjeenk Willink'i hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Hükümet halen kurulamazken Temsilciler Meclisi 12 Mayıs'ta Sosyal Ekonomik Konseyi (SER) Başkanı Mariette Hamer'i yeni hükümetin kurulmasında muhtemel olan koalisyon seçenekleri konusunda bir rapor hazırlamakla görevlendirdi.

Meclis'e raporu bugün sunan Hamer, hükümet krizinin sürmesi tehlikesini işaret ederek Meclis'e azınlık hükümeti kurulması tavsiyesini sundu.

Hamer raporda koalisyon görüşmelerinde önderlik etmesi gereken tarafları eleştirerek ideolojik temelli bloklar oluşturulduğu için uzlaşma sağlanamadığını vurguladı.

Hollanda'da 5 Buçuk Aydır Hükümet Kurulamadı