Hollanda'da Hükümet İstifa Etti

TAKİP ET

Çocuk bakımı ödeneği skandalı nedeniyle suçlamalara hedef olan hükümet, genel seçimlerden 2 ay önce istifa etti.

Hollanda'da çifte vatandaşlığa sahip göçmen kökenli ebeveynlerin kasıtlı bir şekilde dolandırıcılıkla suçlanarak, mağdur edildiğini ortaya çıkaran çocuk bakımı ödeneği skandalının ardından suçlamalara hedef olan hükümet, genel seçimlerin 2 ay öncesinde istifa etti.

Hükümet, 17 Mart'ta yapılacak genel seçimlere kadar Çin virüsü pandemisi ile mücadele konusundaki programı uygulamaya devam edecek. İstifa kararı ise Bakanlar Kurulu'nda oybirliğiyle alındı.

Hollanda Başbakanı Rutte, hükümetin çocuk bakımı ödeneğine ilişkin, "devletin zayıfları koruma ve riskleri dağıtma görevini" yerine getirmediğini ifade etti

"Masum insanlar suçlandı, hayatları mahvoldu. Meclis bu konuda eksik ve yanlış bilgilendirildi" diyen Rutte, siyaset, bırakıp bırakmayacağı yönündeki bir soruya, "Parti lideri olarak istifa etmeyi düşünmüyorum. Bunun kararını vermek 17 Mart'ta seçmenlere düşüyor" şeklinde cevap verdi.

Rutte ayrıca, haksızlığa uğrayan ailelerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Ne Olmuştu

Hollanda Meclis Soruşturma Komisyonu, Aralık ayı ortalarında paylaştığı raporda, 2. Mark Rutte hükümeti (2012-2017) döneminde çifte pasaportlu yaklaşık 30 bin ebeveyne, "eşi görülmemiş adaletsizlik" yapıldığını açıklamıştı.

Başbakan Mark Rutte, yayınlanan rapor sonrasında aileler ve kamuoyundan özür dileyerek, mağdur edilen ailelere tazminat ödeneceğini belirtmişti. Fakat koalisyon ortağı siyasi partiler, skandalın ekonomik sonuçlarının yanında siyasi sorumluluğunun da üstlenilmesi gerektiğin belirterek, istifa konusunu gündeme getirdi.

.

hollanda hükümet istifa çocuk bakım ödeneği rutte