Hollanda'da Tiyatro Deneyi Tamamlandı: Yüzde 50 Kapasiteyle Açılabilir

TAKİP ET

Hollanda'da hükümet ve eğlence sektörünün girişimiyle yapılan Fieldlab deneyi sonucunda tiyatro ve gösteri salonlarının yüzde 50 kapasiteyle açılabileceği belirtildi.

Çin virüsü salgını döneminde kitlesel etkinliklerin nasıl gerçekleştirilebileceğinin test edildiği Fieldlab (Saha laboratuvarı) deneyi araştırmasının ilk sonuçları yayımlandı.

Fieldlab araştırmacıları,birkaç aydır seyircili olarak düzenlenen tiyatro gösterileri, konferans ve konserlerden elde edilen sonuçların olumlu yönde olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar, hükûmete, kapalı mekanlarda seyircilerin sakin davrandığı ve çok fazla hareket etmeden izlediği etkinliklerin yüzde 50 kapasiteyle yeniden başlatılması yönünde tavsiyede bulundu.

Yapılan araştırmaya göre; kitlesel etkinliklerin seyircili olarak yapılması konusunda "uygulanabilir" sonuçlar görüldü.

İzleyiciler Farklı Bölümlere Oturtuldu

 

Araştırmada, Utrecht şehrinde 15 gün arayla 500'er kişinin izlediği bir tiyatro gösterisi ile konferans gerçekleştirildi. Kapalı mekanlarda gerçekleştirilen bu iki deneye katılan kişiler, son 48 saat içinde yapılmış negatif test sonuçlarını ibraz ettikten ve kapıda ateşleri ölçüldükten sonra salona kabul edildi.

Katılımcıların yüzde 80'i farklı bölümlere oturtuldu. Seyirciler etkinlikleri, bu bölümlerde maskeli-maskesiz, mesafeli-mesafesiz, yiyecek ve içecek eşliğinde gibi farklı durumlarla takip etti. Bu sırada salondaki havalandırma ile havadaki zerreciklerin yayılması da gözlemlendi.

Katılımcılar, etkinlikler sonrası yeniden test yaptırdı. Etkinliklere dair inceleme sonunda, tiyatro izleyicilerinin yaklaşık yüzde 99'u talimatlara bağlı kaldı ve salonda maske ile oturdu. Tiyatro ve konferans izleyicileri arasında daha sonra Çin virüsü enfeksiyonları görülmedi.

Konserler ve Futbol Maçları da Olumlu Sonuçlanmıştı

 

Deney kapsamında, Şubat ayında Hollanda 2. Futbol Ligi'nde Nec-De Graafschap ve Almere City-SC Cambuur arasında oynan maçlara 1300'er seyirci kabul edilmişti.

Nec-De Graafschap maçında sadece bir kişiye virüs bulaştığı, Almere City-SC Cambuur maçı sonucu ise herhangi bir vaka bildirilmediği belirtildi.

Mart ayı başında da Hollandalı şarkıcı Andre Hazes konserinde 1500 izleyici alındı. Bunlardan dört kişiye Çin virüsü bulaşmış olabileceği bildirildi. Bu kişilerin konserden bir süre sonra yaptırdıkları testlerin pozitif çıktığı duyuruldu.

Amsterdam'da iki hafta önce oynanan Hollanda-Letonya Dünya Kupası eleme grubu maçı da Fieldlab deneyi kapsamında 5 bin seyircinin katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Çeşitli açık hava etkinliklerinde de benzer deneyler yapıldı. Futbol maçları ve konserle ilgili sonuçların ise ileriki günlerde açıklanacağı tahmin ediliyor.

 

hollanda fieldlab saha araştırması deney katılımcılar izleyiciler tiyatro konser futbol maçı koronavirüs covid-19 çin virüsü bulaş etkinlikler yapıldı açılabilir yüzde 50 kapasite önlemler uygulanabilir iz