Hollywood, Soykırımcı Çin'i Rahatsız Edecek Senaryoları Değiştiriyor

TAKİP ET

Çinli firmaların Hollywood şirketlerinin hisselerini satın almasıyla beraber soykırımcı Çin'i rahatsız edecek senaryolar değiştiriliyor.

Soykırımcı kızıl Çin, satın aldığı firmalar üzerinden Hollywood'da etkisini artırıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre Hollywood çatısı altındaki yapımcı şirketler de yıllık yaklaşık 8 milyar dolar gişe hasılatına ulaşan soykırımcı Çin'in sinema pazarından pay almak için ÇKP yönetimini rahatsız edecek oyuncu, senaryo, diyalog veya sahneleri çıkarıyor. Aksi halde film diktatörlükle yönetilen soykırımcı kızıl Çin'de gösterime giremiyor.

Bu çerçevede ilki 1994'te çekilen ve başrol oyuncusunun bir sahnede giydiği montta Japonya ile Tayvan bayrakları yer alan "Maverick" filminin bu yıl "Top Gun: Maverick" adıyla yeniden çekilen versiyonunda soykırımcı Çin'in düşmanlık güttüğü bu ülkelerin bayraklarına yer verilmedi.


Bir Zamanlar Hollywood'da Filmine Sansür


Başrollerinde Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio'nun oynadığı "Bir Zamanlar Hollywood'da" filmi ise Çinli Kung Fu ustası ve aktör Bruce Lee ile ilgili bir sahne nedeniyle Çin'de gösterime giremedi.

Filmin yönetmeni Quentin Tarantino 2020'de basına yaptığı açıklamada, filmde Çinli yetkililerin, Lee'nin filmde yeterince kahraman gibi yansıtılmadığı ve ilgili sahnelerin yeniden düzenlenmesini istediğini, kendisinin ise bunu reddettiğini söyledi.

Filmde Brad Pitt'in canlandırdığı karakter ve Bruce Lee arasında yaşanan tartışma kavgaya dönüyor ve Pitt'in canlandırdığı karakter Lee karakterini dövüyordu.


"Kurtarıcı Çin"


Cumhuriyet'in haberine göre soykırımcı Çin'in 2021 yılında 7,3 milyar dolara ulaşan sinema gişe hasılatı ABD’li film yapımcılarının iştahını kabartırken, film şirketleri soykırımcı kızıl Çin'i "kurtarıcı" olarak öne çıkarıyor.

Bu kapsamda 2009'da gösterime giren "2012: Dünyanın Sonu" filminin senaryosuna göre insanlığın büyük çoğunluğu yok olma tehlikesiyle karşılaşırken, Çin'in geliştirdiği devasa gemiler geride kalan insanları kurtarıyordu. 2015'te gösterime giren "Marslı" filminde de ise NASA, Mars’ta mahsur kalan astronotunu, Çin'in gönderdiği bir roketle kurtarıyordu.

Bununla beraber soykırımcı kızıl Çin'in emperyalist politikalarını detekleyen filmler de Çin emperyalizminin hedefindeki ülkelerde yasaklanıyor.

Hollywood'un bu yıl gösterime giren "Uncharted" filmi bir sahnesinde soykırımcı kızıl Çin'in Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'ini üzerinde hak iddia ettiği ve bu bölgeyi 9 kesik çizgi ile gösterdiği tartışmalı haritaya yer verdiği gerekçesiyle Filipinler'de yasaklandı.

Hollywood çatısı altındaki yapımcı firmalar, diktatörlükle yönetilen Çin'in yıllık 34 yabancı film kotasını aşmak için Çinli firmalarla ortak çalışma yolunu seçiyor.

Cumhuriyet'in haberine göre söz konusu kota çerçevesine giren filmlerde yapımcı şirketler gişe hasılasının yüzde 25'ünü alırken, ortak yapımlarda yabancı firmaların payı yüzde 43'e çıkıyor. "Looper" ve "Transformers: Kayıp Çağ" gibi yüksek bütçeli bilim kurgu filmleri ortak yapım filmlerden birkaçını oluşturuyor.

çin hollywood Hollywood filmleri transformes: kayıp çağ bir zamanlar hollywoodda top gun: maverick quentin tarantino brad pitt leonardo dicaprio film sinema filmi sinema