Hong Kong'da 18 Yıl Sonra Bir İlk Gerçekleşebilir

TAKİP ET

Sivil İnsan Hakları Cephesi, Hong Kong'da yıllardır gerçekleştirilen 1 Temmuz protestolarının bu yıl, 'ulusal güvenlik yasası' nedeniyle polisten izin alamadıkları için düzenlemeyeceklerini duyurdu.

Pekin Diktatörlüğü'nün insan haklarını ayaklar altına aldığı bölgelerden biri olan Hong Kong'da direniş, özgür dünyanın gözleri önünde her geçen gün zayıflıyor.

18 yıldır demokrasi, özgürlükler ve azınlık hakları gibi başlıklara dikkat çekilen eylemlerin gerçekleştirildiği 1 Temmuz tarihine günler kala protestoların düzenlenemeyeceği duyuruldu.

Anakara ile entegrasyon ve bölgesel istikrar adı altında Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlanırken verilen taahhütlerin çiğnendiği ve böylelikle güçlü özerk yapının ortadan kaldırıldığı bölgede 'Ulusal Güvenlik Yasası' ile demokrasi yanlıları topluca tasfiye edilmeye çalışılıyor.

1 Temmuz ile alakalı endişe verici açıklama ise protestoları yıllardır organize eden Sivil İnsan Hakları Cephesi'nden geldi. Yeni mevzuat doğrultusunda polisin protestolara izin vermeyeceğini kaydeden Cephe, bu yıl 1 Temmuz'da protesto gösterilerinin gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı.

2020 boyunca politikacı ve gazetecilerin tutuklamalarına şahit olunan Hong Kong'da son darbeyi Hong Kong'un en büyük gazetelerinden biri olan Apple Daily yemişti. Gazete bünyesinde görev yapan çok sayıda editör ve yönetici tutuklandıktan sonra gazetenin banka hesaplarının da dondurulmasıyla Apple Daily, iflas etme noktasına geldi. 500 polislik Apple Daily baskını ve gazetenin 18 milyon Hong Kong dolarına tekabül eden mal varlığının dondurulması, gazeteye yönelik kamuoyu desteğini her ne kadar artırsa da çöküş kaçınılmaz görülüyor.

Yaşanan bu gelişmeler, Tayvan'ın Hong Kong'u Pekin'e muhalefet için artık uygun bir bölge olmadığı kanaatine ulaşmasına neden oldu. ÇKP'nin baskısı altında siyasi bağımsızlığını korumaya çalışan Taipei yönetimi, Hong Kong'daki ofislerinde görev yapan ve Hong Konglu olmayan personellerini adaya geri çağırıyor.

hong kong çin çin halk cumhuriyeti çhc tayvan apple daily 1 temmuz protesto eylem ulusal güvenlik yasası sivil insan hakları cephesi