HSK, İmamoğlu Davasına Bakacak İstinaf Heyetini Değiştirdi

TAKİP ET

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasında HSK, davanın istinaf aşamasına bakacak olan üç üyeli heyetin başkanı ve bir üyesini görevden aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi kariyerini etkileyebilecek hakaret davasıyla ilgili olarak Perşembe günü önemli bir gelişme yaşandı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yeniden adaylık hazırlığı yapan İBB Başkanı İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve "siyasi yasak" kararının istinaf aşamasını gözden geçirecek olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 24. Ceza Dairesi'nin başkanını ve bir üyesini görevden aldı.

HSK Birinci Daire, Temmuz ayındaki il içi atamaların ardından bu kez "müstemir yetki" atama sürecini tamamladı. Kurul, İmamoğlu davasının istinaf aşamasını inceleyecek olan İstanbul BAM 24. Ceza Dairesi Başkanı Sezai Öztürk'ün yetkisini sonlandırdı ve Öztürk'ü 2. Ceza Dairesi Başkanlığı'na atadı.

Aynı daire üyesi Rüştü Yamak da 1. Ceza Dairesi Üyeliği'ne atanırken, 24. Ceza Dairesi Başkanlığı'na Yaşar Kılınç, üyelik görevine ise Muharrem Ballı getirildi. Yaşar Kılınç, Temmuz atamalarında istinaf üyeliğinden istinaf başkanlığına terfi etmiş, ancak yeni dairesi henüz belirlenmemişti. HSK'nın bu kararıyla İmamoğlu davası incelemesi yapan heyetin iki üyesi değişti. Dairede çoğunlukla kararlar oy birliğiyle alınmaktadır.

Gözler İstinafta

Ceza Dairesi'nin henüz istinaf incelemesini tamamlamadığı öğrenildi. Yapılan görev değişikliği sonrasında İmamoğlu davasının öncelikli olarak ele alınması beklenmektedir. İstinafın verdiği kararın ardından dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gönderilecektir.


Yargıtay'ın alacağı karar da İmamoğlu'nun siyasi geleceğini belirleyecek nitelikte olacaktır. Eğer Yargıtay onama kararı verirse, İmamoğlu Mart 2024'teki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine tekrar aday olamayacak ve aynı zamanda CHP Genel Başkanlığı adaylığı iddiaları da sona erecektir

ekmrem imamoğlu hakimler savcılar kurulu hsk