Hükümetin Yer Altı Dünyası ile Discord'da İletişim Kurduğu İddia Edildi

TAKİP ET

Sosyal medya platformu Reddit'te; bir diğer sosyal medya platformu Discord'da AKP istibdadının yer altı dünyasını yakından takip etmek üzere platform yetkililerinden usulsüzce elde ettiği verileri ve suçlarına göz yumduğu bazı muhbirleri kullandığı iddia edildi.

Sosyal medya platformu Reddit'te; bir diğer sosyal medya platformu Discord'ta AKP istibdadının yer altı dünyasını yakından takip etmek üzere platform yetkililerinden usulsüzce elde ettiği verileri ve suçlarına göz yumduğu bazı muhbirleri kullandığı iddia edildi.

"naivelayou" kullanıcı adlı bir yabancı, "Discord'un Türkiye'deki gizli ofisinde çalışan bir arkadaşımın isteği üzerine paylaşıyorum..." diyerek AKP istibdadına yönelik ciddi ithamlar içeren oldukça uzun bir paylaşımda bulundu.

Yabancı kullanıcının mesajını aktardığı Türk kullanıcının anlattıkları özetle şöyle:

Sahipleri Kafkas kökenli olan ve Levent'teki bir plazada bulunan bir şirkette veri analisti olarak işe girdiğini söyleyen kullanıcı, bu işi ona "Ankara'da Kale isimli bir istihbarat binasında çalışan bir yakınının" bulduğunu söylüyor.

Bu ifade ile kast edilen kurumun Millî İstihbarat Teşkilatı olduğu anlaşılıyor çünkü MİT'in Ankara Etimesgut'ta bulunan ve 2020 yılında hizmete açılan binası "KALE" olarak anılıyor.

MİT'te çalışan arkadaşı aracılığıyla bulduğu "veri analistliği" pozisyonu için henüz mülakat aşamasındayken gizlilik hususunda aşırı bir hassasiyet gösterildiğini belirten kullanıcı, kendisine imzalatılan gizlilik sözleşmelerinden ötürü endişelendiğini ifade ediyor.

Sosyal medya platformu Discord'un Türkiye ayağında çalışacağını sanarak işe başladığını söyleyen kullanıcı, kendisiyle birlikte işe başlayan kimsenin platform hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Oysa işe alım sürecinde bunun açıkça sorulduğunu, yani özellikle Discord kullanıcısı olmayan adayların tercih edildiğini aktarıyor ve şunu söylüyor:

"Bu olanların arkasında kim ya da kimler varsa, yaptığımız işe olan şahsi alakamızın en minimum düzeyde olmasını istedikleri aşikardı. Ailemiz dahil kimseye, çalıştığımız sektörün bilişim olduğunu bile söylemememizi tembihliyorlardı."

İlginçliklerin artarak devam ettiğini ifade eden kullanıcı, Discord'un Hollanda'daki şirketi Discord Netherlands B.V. tarafından gönderilen güncellemeler ile yaptığı işin iyice değişmeye başladığını gözlemliyor. Türkiye'deki kullanıcıların mesaj kutularına, arkadaş listelerine, ses kayıtlarına, ekran görüntülerine erişebilir olduklarını iddia ediyor.

Bir süre sonra kendi ifadesiyle 'gerçeği' öğrendiğini söyleyen kullanıcı parçası olduğu şirketin asıl faaliyetlerinin şunlar olduğunu öne sürüyor:

"Türkiye, Discord'u da hedef almış hatta şirket yetkilileriyle iletişime geçerek bu uygulamayı "ByLock" tarzı bir terör iletişim aracı olarak mimlemek suretiyle Türkiye’de yasaklamakla tehdit etmişlerdi. Discord ise üç buçuk milyon abonesini gözden çıkaramayarak Türkiye ile anlaşma masasına oturmuş ve ülkemizde yasaklanmama karşılığında Türkçe konuşulan her hesabın verilerini Türkiye'ye vermeye razı olmuştu."

 

discord yer altı dünyası reddit discord sızıntı sızıntı discordleaks