Hulusi Akar: Rusya, Suriye'de Terör Örgütü İle İlişkilerini Bir Koz Olarak Kullanmakta

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'ya SİHA satılmasına ilişkin olarak, "Bu sistemlerin kullanılması onların tasarrufunda, Türkiye bununla suçlanamaz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma ve strateji dergisi M5'e röportaj verdi.

Akar, Ukrayna'ya satılan ve işgalci Rusya'nın tepki gösterdiği SİHA'larla ilgili olarak,"Ukrayna'nın bu sistemleri tedariki ve kullanması kendi tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç etmiş olduğu bu sistemlerle ilgili suçlanamaz." dedi

Suriye'deki gelişmelere ve S-400 tedariki gibi hususlara da değinen Akar, ilişkilerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirtti.

Akar, şunları kaydetti:

"Ayrıca, ABD'nin FETÖ ve PKK/PYD-YPG terör örgütlerine yaklaşımı Türk kamuoyunda artan bir hassasiyete ve ABD'ye karşı bir güvensizliğe neden olmaktadır. Askeri ilişkilerimizin sadece Suriye ve S-400 tedariki bağlamında değerlendirilmesinin önemli bir hata olacağını düşünüyorum. ABD, bu konuları iki müttefike yakışır şekilde çözmek yerine, ilişkilerimizi olumsuz etkilemesi kaçınılmaz kararlar almıştır. Biz, sorunların müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog yoluyla ele alınmasından yanayız."

"S-400 tedariki tercih değil zorunluluktur"

Türkiye'nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında olduğunu belirten Bakan Akar, "S-400 tedariki tercih değil zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacını karşılamak için yaptığı birçok girişime rağmen NATO üyesi ülkelerden bu sistemlerin tedarikinin gerçekleştirilemediğini belirtti.


"Rusya, Suriye'de Terör Örgütü İle İlişkilerini Bir Koz Olarak Kullanmakta"


Rusya Federasyonu ve Suriye'deki duruma ilişkin soruya yanıt veren Akar, "Suriye'ye gelindiğinde Rusya Federasyonu'nun bir yandan Astana formatında Türkiye ile iş birliğini sürdürürken diğer taraftan rejim ve terör örgütü ile iş birliği içerisinde olduğunu görüyoruz. Rejimin uluslararası toplum nezdinde meşrulaştırılması ve Suriye'nin yeniden inşası konusunda Rusya Federasyonu'nun rejim ile iş birliğini güçlendirdiği gözlemlenmektedir. Rusya Federasyonu, terör örgütü ile ilişkilerini bir koz olarak kullanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Akar, Türkiye'nin taahhütlerine bağlı kalarak, bölgesel meselelerde, özellikle Suriye ve Kafkaslar'da Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünü belirtti

hulusi akar suriye rusya ukrayna