Hulusi Akar'dan S-400 Açıklaması: Alternatif Sistemler de Alınabilir

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin S-400'ü tercih nedeniyle değil, bir zorunluluk haline geldiği için tedarik ettiğini vurguladı ve "İhtiyaca göre alternatif sistemler de alınabilir" açıklamasında bulundu.

Hükumet içinde ödemeleri yapılan F-35 savaş uçaklarından vazgeçmek pahasına Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri konusunda çatlak ses olduğu ve muhalif bir tutum sergilediği iddia edilen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Söz konusu sistemin 'NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyeceğini' vurgulayarak Türkiye'nin müttefiklerine mesaj veren Bakan Akar, Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam tarafından yapılan bir füze savunma sistemi için de görüşmelere devam edildiğini kaydetti.

Sinop'ta S-400'lerin test atışlarının gerçekleştirilmesine ilişkin Akar, "Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir" ifadelerini kullandı. 

"S-400 Tercih Değil, Zorunluluk"

Akar, gelinen noktada Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak mecburiyetinde kaldığına dikkat çekti. İlerleyen süreçte Türkiye'nin farklı ülkelerin veya konsorsiyumların sistemlerine de yönelebileceğine dikkat çeken Milli Savunma Bakanı, "S-400'ler NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek. Türkiye, NATO üyelerinden beklenen tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir. Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır. S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur" diye konuştu.

Yunanistan'ın S-300'lerini Hatırlattı

Yunanistan'ın elinde bulunan S-300'ler hakkında konuşan Akar, "S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır" dedi. Akar, Rus füzelerinin bir gereklilik olduğunu ve Ankara'nın NATO'dan uzaklaştığı anlamına gelmediğini söyledi.

"Patriot Hava Savunma Sistemleri Alınabilir"

Akar, ABD'den Patriot alınması hakkında ise, "Transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil" açıklamasını yaptı.

alternatif sistemler patriot eurosam s-400 msb milli savunma bakanı hulusi akar hava savunma sistemi