Hulusi Akar'dan S-400 Açıklaması: Sürekli Kullanacağız Diye Bir Şey Yok

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile ABD arasında krize yol açan Rus hava savunma sistemi S-400'lere ilişkin geri adım sinyali verdi.

Akar, S-400’ler için Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan S-300 füzeleri modeli uygulanabileceğini, sistemin tehdit olmadıkça aktif edilmeyeceğini ifade ederek, "Sürekli kullanacağız diye bir şey yok" dedi.

Hürriyet’ten Sedat Ergin’le görüşmesinde eski Varşova paktı ülkelerinin sonradan NATO üyesi olmasına rağmen Sovyet döneminden kalma silah sistemlerine sahip olduğunu hatırlatan Akar, "Bu silahlar NATO içinde sistemde tutuluyor. Biz de Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, bunu müzakereye açığız dedik" ifadelerini kullandı.

Akar, Ergin’in "Girit’teki S-300’lerin sürekli operasyonel olmadığı, çoğunluk depoda tutulduğu biliniyor" sorusuna, “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok ki. Bu sistemler tehdit durumuna göre kullanılır. Ona biz karar veririz" yanıtını verdi.

Güney Kıbrıs’ın Rusya’dan satın aldığı S-300 füzeleri, Türkiye’nin itirazları üzerine 1999 yılında Atina yönetimi tarafından Girit Adası’nda sevk edilmiş ve yalnızca 2013 yılında bir tatbikat sırasında kullanılmıştı.

s400 s-400 krizi s400 krizi s-400 hulusi akar genelkurmay başkanı savunma bakanı hulusi akar s400 s400 açıklaması