Hürriyet, Çin'den İki Gün Üst Üste Reklam Aldı

TAKİP ET

Hürriyet gazetesi, Çin'den iki gün üst üste reklam aldı.

Vaziyet'in haberine göre, Hürriyet gazetesi iki gün üst üste Çin'den reklam aldı. Gazetenin 26 Ekim ve 27 Ekim'de arka arkaya ilan aldığı, 26 Ekim'de yayımlanan haberde "Kış Olimpiyatları için geri sayım: Beijing sizleri bekliyor", 27 Ekim'de ilk sayfada yayımlanan haberde ise "Atatürk Çin'e umut oldu" başlığının atıldığı görülüyor.

26 Ekim tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlanan haberde "Çin'de olimpiyat heyecanı zirvede. Bugün, Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları için 100 günden geri sayım başladı. Beijing yakında hem Yaz Olimpiyatları'na hem de Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan dünyanın ilk 'Çifte Olimpiyat Şehri' olarak dünyaya muhteşem bir buz ve kar şöleni sunmaya hazırlanıyor" denildi.

Diğer haberde ise neden ilk sayfada verildiği bilinmeyen şekilde "Atatürk Çin'e umut oldu" denilerek "Atatürk'ün emperyalizme karşı yürüttüğü savaş ve ardından kurulan Cumhuriyet, mazlum uluslara umut olmuştu. Genç Cumhuriyet'ten etkilenen uluslardan biri de Çinlilerdi" ifadelerine yer verildi.

Daha önce de Cumhuriyet gazetesinin Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'ndan "ısrarla" reklam istediği TamgaTürk tarafından ortaya çıkarılmıştı. TamgaTürk'ün "Cumhuriyet Gazetesi'nin Çin Büyükelçiliği'nden 'Israrlı' Fon Arayışı" başlıklı özel haberini okumak için tıklayınız.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Hürriyet Çin'den İki Gün Üst Üste Reklam Aldı