IBAN ile Ödeme Alanlara Ceza Sürprizi: Maliye Bakanlığı İşletmelere Yönelik Denetimler Başlattı

TAKİP ET

Vergi müfettişleri, hesabına sürekli farklı isimlerden havale gelen hesap sahiplerine cezalı tarhiyatlar uygulayacak.

Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, IBAN yoluyla kazancını kayıt dışı bırakan işletmeler, artık kartla ödeme kabul etmeyip IBAN’a havale istediklerinde ceza alacak. Bunların tespiti için de vergi müfettişleri, banka hesaplarına giren parayı takip edecek.

Son dönemde bazı işletmelerin vergi kaçırmak amacıyla fiş ve fatura düzenlememek için müşterisinden IBAN yoluyla tahsilat yapmak istediği anlaşıldı. Bu durumun yapılan tahsilatlar yönüyle hem KDV hem de gelir ve kurumlar vergisi yönüyle vergi kaybına yol açtığı belirtildi.

Alınan bir mal ya da hizmet karşılığı olarak IBAN hesabına para gönderilen kişilerin yasa dışı bir faaliyette de bulunmaları halinde bu hesaba para gönderenlerin tamamı için aynı suçla itham edilme riski taşıdığına dikkat çekildi. Örneğin vatandaşın gönderdiği IBAN’ın yasa dışı bahis faaliyetinde bulunan bir güzellik merkezi olabileceği belirtildi. Maliye yetkilileri vatandaşları uyararak, “Aynı zamanda alınan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş alınmadığı zaman tüketici şikâyetine dayanak oluşturacak bir belge de ortada olmayacak” değerlendirmesi yaptılar.

Müşteriler IBAN’a Yönlendiriliyor

Son dönemde küçük esnaf başta olmak üzere, bütün sektörlerde bu durumun yaygın olduğunu vurgulayan kaynaklar, özellikle hizmet sektöründe stok problemi bulunmadığı için müşterilerin IBAN yoluyla ödemeye yönlendirildiğini, tespit edilen sayının oldukça fazla olduğunu kaydettiler.

Eğer bir kişinin hesabına sürekli farklı kişilerden ödeme geliyorsa söz konusu hesap sahiplerinin cezalandırılacağı duyuruldu. Ceza büyüklüğünün neye göre değişeceği ve miktarı ise belli değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

iban havale ödeme ceza maliye bakanlığı işletme