İBB, 400 Taksinin Çalışma İznini Askıya Aldı

TAKİP ET

İstanbul Havalimanı'nda çalışan 400 taksinin farklı bir yazılım kullanarak müşterilerden fazla para aldığı tespit edildi. İBB belirlenen taksilerin çalışma iznini askıya aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Havalimanı'nda çalışan 700 taksi üzerinde denetim yaptı. Denetimlerde 700 taksiden 400'ünün NTaksi denilen bir yazılım kullandığı ve bu yazılımın İBB’nin taksimetre yazılımı olan İ-Taksi’yle entegre olmadığı, denetlenemediği belirlendi.

NTaksi yazılımında İBB'nin belirlediği taksimetre ücretlerinin yerine yüzde 8-10 arasında daha fazla ücret alındığı tespit edildi.  Bir yıldan uzun süredir gelen şikayetler üzerine yapılan denetimde aynı yolu giden iki takside farklı ücretler alındığı görüldü. İstanbul Havalimanı’ndan Pendik’e giden 2 taksiden biri 282 lira yazarken diğeri 304 lira yazdı.

Uyarıları Dinlemediler 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynakları, "Kendi yazılımlarını geliştirmişler. Bütünüyle denetim dışı. Uyarılarımıza rağmen kendi yazılımlarını kullanmaya devam ettiklerinden taksilerin çalışması durduruldu. Fakat bayramda çalışamayıp mağdur olmamaları için geçici olarak açıldı. Bayramdan hemen sonra İstanbul Taksiciler Odası ve Havaalanı Taksiciler Kooperatifi’yle bir araya gelinerek çözüm sağlanacak" şeklinde açıklama yaptı.

''Sorumluluk Havalimanı Kooperatifi’nde''

Ruhsatı askıya alınan bir taksici kendisini bu duruma sokanın kooperatif olduğunu iddia ederek, "İ-taksi aplikasyonunu taksiye bağlamak zorundayız yoksa ruhsat alamayız. Yani aracımızda i-taksi aplikasyonu var fakat bunun yanında Ntaksi aplikasyonu da var ve taksimetre Ntaksi üzerinden çalışıyor. Havalimanı Kooperatifi bizi Ntaksi aplikasyonunu kullanmaya mecbur etti. Bir süredir müşterilerden taksimetrenin fazla yazdığına dair şikayetler alıyordum. Kendi arabamla denemesini yaptım şikayet üzerine. Kilometreyi sıfırladım.

Taksimetre 100 metrede bir atar normalde. Benim denememde de önce 100 metrede attı, sonrakinde 85-90’a doğru atmaya başladı. Uzun mesafede daha net belli oldu. Bu şekilde taksimetre yüzde 8-10 daha fazla yazar. Taksimin ruhsatı askıya alındı, arabam bağlandı, birkaç gün çalışamadım. Bize yazık değil mi? Burada sorumluluk Havalimanı Kooperatifi’nde. Onlar bizi mecbur bıraktı. Aslında geçen yıl NTaksi için İBB’yle görüşüldü fakat izin alınamadı. Eğer izin alınmış olsaydı havalimanına dönüşlerde belirli bir miktar komisyon yazılım şirketine verilecekti. Bu nedenle bu yazılım kullandırıldı" ifadelerini kullandı.

 

ibb istanbul büyükşehir ntaksi taksiler bağlandı 400 taksimetre fazla yazıyor denetim istanbul havalimanı