İBB, İSKİ Arazine Kurulan Kanal İstanbul Şantiyesini Engelledi, AKP Şantiyeyi Hazine Arazisine Taşıdı

TAKİP ET

Kanal İstanbul projesinin İSKİ arazisine kurulan şantiyesi İBB tarafından engellenince, şantiye 300 metre ileride bulunan hazine arazisine taşındı.

Kanal İstanbul projesi için İSKİ arazisine kurulan şantiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından pazar günü sabah 05.00'de durduruldu.

İBB'nin şantiyede yapılan çalışmaları durdurduğunu öğrenen AKP'li isimler, alana gönderdikleri askerlerle şantiyeyi gözetim altına aldı. Ancak İBB, İSKİ arazisi üzerinde yapılacak çalışmalarda yoğun yağış sebebiyle can ve mal kaybı olabileceğini belirterek çalışmalara karşı çıkmayı sürdürdü.

İlk Kez Bir İhale İçin Özel Yasa Çıkarıldı

İBB engeliyle karşılaşan AKP, şantiyeyi 300 metre ileride bulunan hazine arazisine taşıdı. İSKİ'ye ait yolun kullanılmaması için, şantiye alanına geçiş sağlayacak yeni bir yol yapımına başlandı. Ancak yapılan yolun üzerinden geçtiği derenin üzeri kapatıldı.

Şantiye alanında incelemelerde bulunan ve yetkililere derenin üzerinin kapatılmasının doğru olup olmadığını sormak istediğini dile getiren CHP İstanbul milletvekili Gökan Zeybek, “Şu an bulunduğumuz yer Sazlıdere Barajı’nın baraj gövdesi, söz konusu edilen güzergahta bu barajın deşarjının ya da fazla sularının atıldığı bir kanal. Bakın orada bu kanal üzerine bir yol çalışması yapılıyor. Bu uygun değil, yetkililere bunu soracaktık. Belli ki yanlış tekniğine uygun olmayan bir çalışma yapılıyor. Nakkaş-Başakşehir arasına yapılan Kuzey Marmara Otoyolu'nun bağlantı yolunun, Sazlıdere'nin üzerinden geçecek viyadüğünü yapıyorlar. Kanal çalışması değil. 8 milyar 290 milyon TL tutarında kamu-özel yatırım iş birliği ile yapılan bu proje Rönesans İnşaat'a verilmişti. Uluslararası piyasadan kredi bulamadığı için Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu anlaşma yetersiz görüldü ve Türkiye tarihinde ilk kez bir ihale için bir firma için TBMM'de özel yasa çıkarıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üzerinden hazine garantisine dahil edildi. İlgili firmanın yetkilerine soracaktık burada ne çalışması yapıyorsunuz diye ama kimseyi bulamadık” şeklinde konuştu. 

 

 

kanal istanbul iski arazi istanbul büyükşehir belediye şantiye akp chp hazine arazi