İBB, İstanbul'da Durduğu Yerde Çökecek Bina Sayısını Açıkladı

TAKİP ET

İBB tarafından kentte bina dayanıklılığının ölçümüyle ilgili yapılarda gerçekleştirilen 'Hızlı Tarama Yöntemi'yle 318 binanın durduğu yerde çökebilecek durumda olduğunu açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte bina dayanıklılığının ölçümüyle ilgili yapılarda gerçekleştirilen 'Hızlı Tarama Yöntemi' hizmetine ilişkin konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, "Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilecek durumda. 1525 binamız ise yüksek riskli durumda" dedi.

Hızlı bina taraması ile Türkiye'deki 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin kanunun, bir önceki adımını attıklarını ifade eden Gökçe, şöyle konuştu:

"Mevzuatta tarif edilen riskli yapı analizi, riskli yapının belirlenmesinden sonra vatandaşa, 60 artı 30 günlük bir süre tanımlayarak 90 gün içinde yapının tahliyesini ve yıkımına ilişkin bir süreci tarif ediyor. Dolayısıyla yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar, risk notasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla başvuruda bulunmaktan imtina ediyorlar. Ancak bizim hızlı bina taraması olarak adlandırdığımız ve yaklaşık 3,5 yıldır uyguladığımız bu yöntem, bundan bir önceki adım olduğu için binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından, vatandaşlarımız açısından bir fikir, öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem vatandaşa gösteren, bir harita olarak da önüne koyan içerik taşıyor."

Gökçe, İstanbul'da hızlı bina taramasının ücretsiz yapıldığını belirtti. Başka bir analiz yönteminin ise karot örneklerinin laboratuvar ortamında incelenmesi olduğunu söyleyen Gökçe, "Basınçlı deneylerle yapılan bu tarama ise ücretli. İstanbul Yenileniyor Platformu üzerinden KİPTAŞ iş birliğiyle yapılan başvurularda ise bu taramadan ücret alınmıyor." dedi.

Vatandaş İzin Vermiyor

İBB olarak 2019 yılının Temmuz ayından 2022 yılının sonuna kadar "hızlı bina taraması" kapsamında 107 bin binaya gittiklerini, bunların 29 bin 700'üne girebildiklerini anlatan Gökçe, diğer binalarda bu taramaya izin verilmediğini belirtti.

Yaptıkları analiz kapsamında, 318 binanın "durduğu yerde çökebilir" durumda olduğunun tespit edildiğini dile getiren Gökçe, 1525 binanın ise D ve E sınıfında, yüksek risk içeren binalar olduğunu kaydetti.

İBB'nin başvuruları internet üzerinden, "binatespiti.ibb.istanbul" adresinden aldığını, ev sahiplerinin başvuru yapabildiğini, kiracıların başvuru yapması durumunda ev sahibinin onayıyla da binada tarama yapabildiklerini ifade etti.

ibb buğra gökçe istanbul deprem hızlı tarama bina dayanıklılığı