İBB Meclisinde Tartışma: AKP, İSKİ'yi Batırmanın Peşinde

TAKİP ET

AKP, İSKİ'nin enflasyon ve dolar kurundaki artış nedeniyle suyun metreküp fiyatını 4,81 TL'den 5,92 TL'ye yükseltme teklifini reddetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSKİ) suyun birim fiyatında yapmak istediği ayarlama teklifini görüştü.

Teklif AKP'li üyeler tarafından reddedildi. İBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AKP grubunun İSKİ teklifine karşı çıkmasını eleştirerek, “Siz yıllarca İSKİ’yi İBB’yi fonlamak için kullandınız. Bakın sizin döneminizden kalma İSKİ’nin 4 milyar TL, İBB’den alacağı var. İşçinin maaşı iki kat artmış, elektrik ücreti iki kat artmış. Demir klorür artmış, bunların hepsi dövize endeksli. Motorin artmış, enflasyon artmış ve döviz fırlamış. Sadece bu maliyetlerle İSKİ’yi tekrar İstanbul’a su veremez hale getirmenin yollarını siyaseten arıyorsunuz. Sonra kürsüye çıkar yönetemediler diye anlatırsınız. Eğer bu zam yapılmazsa İSKİ bu yıl sonu itibariyle 600 milyon TL civarında bütçe açığı verecektir, yani zarar edecektir. Devam eden 1.1 milyar lira müteahhit alacakları var, devam eden projeler var, ülkenin ekonomik durumu belliyken İSKİ’ye bu zulmü yapmayın. İstanbul halkına bu zulmü yapmayın” şeklinde tepkisini gösterdi.

İSKİ'yi Sıkıntıya Sokmayalım, Süre Uzatılsın

CHP’li Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş ise, "İSKİ’yi, sadece siyasi nedenlerle, siyasi hırslarla batırma noktasına getirmek hakkaniyet ölçülerine sığmaz kanaatindeyiz. Bu işi inada bindirmeden Türkiye’nin güzide bir kurumu olan İSKİ’yi bu kadar sıkıntıya sokmadan, 600 milyon lira gibi bir zarar sokmadan, mümkünse İSKİ’nin bu fiyat ayarlaması talebini yeniden gözden geçirmeleri ve kasım ayına kadar olan yani 6 ay gibi bir sürenin uzatılmamasını gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Meclis Üyesi Ülkü Sakalar da AKP’nin İBB yönetminden intikam aldığını söyleyerek, 16 tane ileri biyolojik arıtma tesisi yapılacağını, yapılacak zammın faturalara en fazla 10 TL olarak yansıyacağını belirtti.

akp ibb iski fatura teklif reddedildi seyit ali aydoğmuş