İBB'ye Bağlı Tesiste Yüzmeye Giden 17 Yaşındaki Emirhan, İhmaller Zincirinin Kurbanı Oldu

TAKİP ET

3 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Emirhan tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. 

4  Temmuz 2023 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Bayrampaşa Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi'nde yüzmeye giden 17 yaşındaki Emirhan Erdönmez bir süre sonra henüz nedeni bilinmeyen bir şekilde hareketsiz kaldı. Beraber havuza girdiği arkadaşı, durumu fark edince çevredekilerden yardım istedi ve Emirhan havuzdan bilinci kapalı bir şekilde çıkartıldı. 

3 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Emirhan, 7 Temmuz'da tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. 

Emirhan'ın hayatını kaybetmesinin ardından bir ihmaller zinciri ortaya çıktı. 

X hesabından paylaşım yapan Emirhan'ın ablası Ayşen Erdönmez, kardeşini hayattan kopartan ihmaller zincirini belgeleyen bilirkişi raporunu paylaştı. 

Bilirkişi raporuna göre 17 yaşındaki Emirhan'ın havuz kaydı ailesinin muvafakatnamesi alınmadan yapıldı. TamgaTürk'e konuşan Ayşen Erdönmez'in belirttiğine göre spor kompleksinin fitness bölümünü kullanan Emirhan'ın bir arkadaşı da kayıt olmak istediğinde ilk gittiği görevli ailesi olmadan kayıt yapamayacağını belirtti. Ancak daha sonra Emirhan'la beraber giden arkadaşın kaydı başka bir görevli tarafından yapıldı. Yüzme kısmına da kayıt olmak isteyen Emirhan ve arkadaşı aynı görevli tarafından kaydedildi, ailenin imzalaması gereken kısım "imzalayın bir şey olmaz" denilerek Emirhan ve arkadaşına imzalatıldı. 

Yine bilirkişi raporuna göre yönetmelik gereği sadece profesyonel sporcuların kullanımına açık olması gereken ve derinliği 4,35 metre olan havuz yüzmeye gelen diğer vatandaşların kullanımına kapalı değildi ve uyarı levhası olsaydı. Ayrıca boğulma hadiselerine müdahale etmek üzere spor kompleksinde daha önce görevlendirilmiş olan sağlık ekibi ve ambulansın görevine olaydan önce son verildiği öğrenildi. 

Emirhan'ın boğulduğu havuzda lisanslı bir cankurtan olmadığı, bir görevlinin bu işle görevlendirildiği ancak onun da olay sırasında yerinde değil havuzun en uzak noktasında olduğu belirtildi. 

Emirhan havuzdan çıkartıldıktan sonra ambulans 20 dakikada geldi. Hastanenin ise yürüme mesafesiyle 10 dakikalık mesafede olması dikkat çekti.

X hesabından paylaşım yapan abla Ayşen Erdönmez şu ifadeleri kullandı: 

Bu fotoğraftaki benim kardeşim, Emirhan. Hayata heyecanla bağlı, sporcu, başarılı bir çocuktu. İhmaller sonucu kardeşim bizden koparıldığında henüz 17 yaşında, Pertevniyal Lisesi 3.sınıfta okuyan hayatının baharında, hayalleri, hedefleri olan biriydi.

4 Temmuz 2023 günü bir arkadaşı ile birlikte gitmiş olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Bayrampaşa Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi'nde bulunan ve derinliği 4,35 m olan, yönetmelik gereği de sadece profesyonel yüzücülerin kullanımına açık olması gereken Olimpik Atlama Havuzunda ihmaller zinciri sonucunda boğularak, 3 gün süren yaşam mücadelesinin ardından gencecik yaşta hayata veda etti.

Birkaç gün önce çıkan bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, kardeşim Emirhan; 

-18 yaşından küçük olmasından dolayı ailesinin muvafakatı alınması gerektiği halde muvafakatı alınmadan usülsüz olarak spor kompleksine kaydı yapılmamış olsaydı,

-Yönetmelik gereği sadece profesyonel sporcuların kullanımına açık olması gereken ve derinliği 4,35m olan bu havuz yüzmeye gelen diğer vatandaşların kullanımına kapalı veya en azından bir uyarı levhası olsaydı

-Bu ve benzeri muhtemel olaylara müdahale etmek üzere spor kompleksinde daha önce görevlendirilmiş olan sağlık ekibi ve ambulansın buradaki görevine olaydan önce son verilmemiş olsaydı

-Biri Olimpik Atlama Havuzu olmak üzere yan yan bulunan (2) adet havuzda, sadece (1) eğitmen değil yine yönetmelik gereği “derinlik fark etmeksizin asgari her bir havuz için ayrı bir cankurtaran bulundurulur” şeklindeki talimata aykırı hareket edilmeyerek gerekli teçhizata sahip her bir havuz için ayrı ayrı birer cankurtaran görevlendirilmiş olsaydı,

-Boğulma olayında kardeşimin suyun dibinde nefessiz / hareketsiz tam olarak ne kadar kaldığını bilen yok, suyun dibinde sırt üstü yattığının fark edilmesiyle kurtarması için haber verilen ve olay yapmış olsaydı, 

-Ambulans gelene kadar geçen yaklaşık 20 dk süre içerisinde yapılan ilk müdahale esnasında, yüzmeye gelen diğer vatandaşlardan “aranızda doktor var mı” diye sorularak medet umulmadan, ilk yardım kursunu almış, gerekli teçhizata sahip uzman kişiler tarafından müdahalesi  yapılmış olsaydı,

-Olay sonrası çağrılan ambulans 20 dakika sonra değil de daha erken süre içerisinde gelmiş olsaydı, zira Emirhan'ın kaldırıldığı hastane tesise sadece 600 metre, yürüyerek götürülse bile daha hızlı müdahale edilirdi, şu an aramızda olabilirdi.

Sözün özü, tesiste cankurtaran değil, lisansı bitmiş bir eğitmen var ve orada bulunan yüzücülerden olası bir boğulma halinde bu kişilerden medet umması bekleniyor. Orada yönetmelik gereği bulunması GEREKEN ekipmanları ve sağlık görevlileri saymıyorum bile. Yani biri boğulma tehlikesi geçirirse kendi imkanlarıyla çıkması bekleniyor tesis tarafından. Sorumlulara gelince tesis müdürü, müdür yardımcısı, yöneticisi her kimse, kimse bu sorumluluğun altına imza atmıyor, istifa edenler işten çıkarılanlar.. Herkes bir şekilde kurtulma derdinde. Ama giden bir can ve kardeşimin canı.

Sonuç ne olursa olsun hiçbir şey kardeşimi geri getiremez, bunun farkındayım. Ama insan bu şekilde yaşayamıyor. Bu olayın bir daha başka aileler için yaşanmayacağının garantisini verebilecek misiniz? Bizler aile olarak bu büyük acıyı yaşadık yaşamaya da devam edeceğiz ve seni hiçbir zaman unutmayacağız canım kardeşim.

 

 

emirhan erdönmez ayşen erdönmez hidayet türkoğlu spor kompleksi