İBB'nin AKP Döneminde Yolsuzlukların Ortağı TÜGVA!

TAKİP ET

İBB'nin AKP dönemini inceleyen İBB Teftiş Kurulu, İBB'nin karıştığı yolsuzluklarda en sık TÜGVA'nın adına rastladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevine gelen Ekrem İmamoğlu, İBB'nin kendisinden önceki dönemini incelemek için İBB Teftiş Kurulu'na yetki verdi. 

İBB'nin AKP yönetiminde olduğu 25 yıllık dönemi incelemeye alan kurul, çok sayıda yolsuzluk ve milyonlarca kamu zararı tespit etti. Kurul, sayısız yolsuzluk ve usulsüzlük içerisinde en çok ''Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)'' nın adına rastladı. 

Bakanlık Dosyalara El Koydu, Sessizliğe Büründü

Kurulun İBB'deki yolsuzlukları tespit etmesinin ardından yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuldu ancak İçişleri Bakanlığı dosyalara el koyarak 'gerisini biz inceleyeceğiz' dedi.

Bakanlık 2020'nin Aralık ayında dosyalara el koymasına rağmen konu hakkında herhangi bir çalışma veya açıklama yapmadı. Valiliğe iletilen 12 dosya ve Bakanlık tarafından el konulan 35 dosya hiçbir ilerleme kaydedilmeden rafa kaldırıldı.

Tutarın Yüzde 30'u Peşin, Geri Kalanı Taksitli

Bakanlık tarafından el konulan dosyalarda bir arazinin KİPTAŞ tarafından taksitle TÜGVA'ya satıldığı bilgisi yer aldı. Dosyada yer alan bilgilere göre, arazinin mülkiyeti 25 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla KİPTAŞ’a geçti. KİPTAŞ da arazi ve üzerindeki binayı 29 milyon 990 bin lira artı KDV tutarıyla Türkiye Gençlik Vakfı’na sattı. Tutarın yüzde 30’u peşin alındı, kalanı 10 taksit yapıldı.

Raporda, "2015 yılında TÜGVA’ya bina yapılması iradesi gösterilmiş ve bu yolda gerek İBB gerekse KİPTAŞ’ın imkânlarından yararlanılmıştır. Bununla ilgili elde olunan bilgi ve belgeler savcılık makamına iletilmekle birlikte, mezkur takastan İBB envanterine kaydedilen daireler için satış izni alınmak istenmiş ancak, meclis bunu reddetmiştir" denildi.

 

ibb yolsuzluk tügva akp dönemi satış arazi taksit