İBB'nin Sarı Terörle Mücadelesi Sürüyor

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün müjdelenen taksi planını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun dün yaptığı açıklamada taksiler için yeni bir dönem başladığını söylemiş, Başkan İmamoğlu ise "İstanbullulara bir söz verdik. Taksi plakası ağalığı bitecek dedik. 16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak! Gözünüz bizde olsun" demişti.

İBB'nin hayata geçireceği sistemle birlikte "Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı" şartı aranacağı, 96/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanmaya başlanacağı belirtildi. Buna göre taksi plaka sahipleri plaka satışlarını alıcının "şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş" olmasına bakarak yapmak zorunda olacak.

Yani plakayı satın alan kişinin tek geçim kaynağının şoförlük olduğunu kanıtlaması, ticari plaka tahsis belgesi başvurularında da bu durumu belgelemesi, bu belgeleri de resmi kurumlardan onaylatması gerekecek.

Hayata geçecek sistemle birlikte Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurusu yapmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi, SGK'ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması ve Araçlarım Sorgulaması yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bu belgeleri sunması gerekecek. Bunun yanında ticari plakaların çoklu hisselere bölünerek satın alınması imkansızlaştırılacak.

Şoförlük Yapmayanlar Taksi Plakası Sahibi Olamayacak

Plakaların mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünmesi engellenerek denetimler sırasında araç sahiplerine ulaşılmasında yaşanan sorunlar aşılacak.

96/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve 5216 sayılı Kanun kapsamında taksi, taksi dolmuş ve minibüs plaka sahiplerinin "şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine" karar verecek bir komisyon kurularak komisyonda tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılması sağlanacak. Komisyonun plaka sahiplerinin bu şartlara uygun olup olmadığını denetleyeceği, gerekli şartları taşımayan plakaların ruhsatlarının iptal edileceği belirtildi.

Bunun yanında 28 Ekim'de gerçekleştirilecek UKOME toplantısında 5 bin yeni taksi plakası teklifi yeniden gündeme getirilerek oylanacak.

TamgaTürk'ün "Dünyada Taksiler Nasıl İşliyor?" başlıklı dosya haberini okumak için tıklayınız.

 

İBB'nin Sarı Terörle Mücadelesi Sürüyor Şoförlük Yapmayanlar Taksi Plakası Sahibi Olamayacak