İbrahim Kahveci: Bugün İnek Piyasasında Yaşanan Kilitlenme ve Yıkım Tüm Piyasalarda Peşi Sıra Gelebilir

TAKİP ET

Ekonomist İbrahim Kahveci, hayvancılık (et ve süt) sektöründe yaşananların yakında tüm piyasalarda zincirleme ve peşi sıra kilitlenme ve yıkım olarak görülebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar dün yaptığı açıklamada Ulusal Süt Konseyi'nin talimatla aldığı kararlarla süt üreticisine sahip çıkmadığını belirterek "Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve marketler, artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini fiyatlara yansıtması engelleniyor? Üretimi yok eden ve üreticiyi üretimden uzaklaştıran bu çifte standarttan derhal vazgeçilmelidir. Üreticilerimizin günah keçisi yapılması doğru değildir. Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim ‘dur’ diyecektir?" diye sormuştu.

"Şemsi Bayraktar Aslında Yeni Ekonomi Modelini Anlatıyor"

Karar'daki köşesinde kaleme aldığı yazıda Bayraktar'ın sözlerini hatırlatan ekonomist İbrahim Kahveci, "Şemsi Bayraktar aslında ülkemizde şu an uygulandığı söylenen ama ne olduğunu çoğu kimsenin anlamadı Yeni Ekonomi Modelini anlatıyor. Kamu baskısı ile oluşan fiyat oluşumları ülke gerçeklerinden koparak dengesiz bir ekonomik yapı oluşmasına yol açıyor. Başta döviz olmak üzere sürdürülemez bir dandik model söylentisi etrafından dolaşıp duruyoruz. Hangi gün hangi sektör patlayacak diye öylece durakta otobüs bekler gibi etrafı seyredip duruyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"İktidarın Söylemleri O Kadar Güçlü ve Tabanı O Kadar Sorgusuz ki..."

"Bakınız iktidarın söylemleri o kadar güçlü ve tabanı o kadar sorgusuz ki... Olanların tam tersini söylediklerinde dahi alkışlar yeri göğü inletebiliyor.

-Mesela, TL artık dandik para olmuş ve değerini koruyamadığı için DOLARA endekslenmiş ama ortada LİRALAŞMA diye bir söylem dolaştırılıyor.

-Mesela, yeni model öncesi geçen yıl ilk 7 ayda -13.677 milyon dolar olan cari açık bu yıl aynı dönemde -36.672 milyon dolara çıkmış ama CARİ FAZLA diye bir şeylerden bahsedilebiliyor.

-Mesela, yatırım ihracat deniliyor ama ihracat artışı %17,1’de kalırken ithalat artışı %408’e çıkabiliyor. Böylece dış ticaret açığı -32,4 milyar dolardan -83,8 milyar dolara fırlıyor ama hala ihracat artışından, dış fazladan bahsedilip meydanlar inletilebilir.

-Mesela, kamu yatırım oranı tarihi en düşük seviyelere AKP ile düşmesine rağmen asırlık hizmetlerden, yatırımlardan bahsedilip verimsiz ve savurgan Hazine garantili müteahhit yatırımları ile övünülebiliyor.

-Mesela, dış ticarette çok net gördüğümüz düşük teknolojik ihracat ve gerileyen katma değere rağmen; kalkınmadan, bilim ve teknolojik ilerlemeden çok rahat bahsedilebiliyor. 2000’lerde ihracatın yüzde 6’sını geçen yüksek teknolojik ürün ağırlığı artık yüzde 2,2’lere gerilemiş durumda.

Piyasaların Tepkisizliğinin Tek Nedeni Seçim Beklentisi

...

Emin olun piyasaların hala daha sert tepki vermemesinin bir tek nedeni var: Yakında seçim olur ve reel bir para -makro politikalar uygulanır... Aksi halde bugün İNEK piyasasında yaşanan kilitlenme ve yıkım tüm piyasalarda peşi sıra zincirleme gelebilir."

İbrahim Kahveci'nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

ibrahim kahveci karar yazarı yazdı bugün inek piyasasında yaşanan kilitlenme ve yıkım tüm piyasalarda peşi sıra gelebilir zincirleme seçim ekonomi