İbrahim Kalın: Erken Seçim Yok Yüzde 50+1 Bizi Zorlamaz

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemlerinde erken seçim olmadığını kaydederek, 'Bu sistemden memnun değiliz, 50+1 bizi zorlayacak' diye bir tereddüt, bir güven eksikliği asla söz konusu değil' dedi.

Kalın, CNN Türk'te yayınlanan "Ne Oluyor?" programında Göksu Öngören Özgür ve Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Muhalefet partilerinin darbe konusundaki açıklamalarına ilişkin soru üzerine Kalın, "Darbe meselesi, geçmişte yaşadıklarımızdan bağımsız olarak değerlendirebileceğimiz bir şey değil. Bir şekilde bu darbelerin içinde siviller de oldu. Askeri yanına alarak iktidar olmak isteyen siyasi partiler de oldu. Bir dönem CHP'nin iktidar formülü, CHP artı ordu eşittir iktidar idi" dedi

Parlamenter sisteme dönüş iddiaları ve taleplerine ilişkin görüşü sorulan Kalın, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de kaç lider, yüzde 30-35-40 ile tek başına iktidar olmak varken, 50+1 gibi yüksek bir çıtayı kendine hedef olarak koyabilirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olarak seçimlere girdi hepsini de kazandı. İlk iktidara geldiği 2002 seçimlerinde yüzde 34,7 oy aldı ve o dönemde meclisteki sandalye dağılımından dolayı iki parti meclise girdi. Oy dağılımından dolayı AK Parti sandalyelerin yüzde 60'ına yakınını aldı.

Bu her seçimde yükselerek 50'ye kadar çıktı. Tayyip Erdoğan'ın kendi taban gücünü düşündüğümüz zaman, AK Parti'nin 5-6 bazen 10 puan önünde oldu. Bu gücünü de hala koruyor Cumhurbaşkanımız. Bunun rahatlığı varken 50+1 diye bir hedef koydu. 'Gerçek manada demokratik meşruiyeti olan, yetkisi olan bir liderliğin böyle olacağını söylüyorum' dedi. Kaç lider buna cesaret edebilirdi? Yüzde 20-25 oy aldığında 'Tarihimizin en büyük oyunu aldık' diyen bir siyasi lider profilinin karşısında 'Hayır ben 50+1 ile geleceğim' diyen bir başka siyasi lider. Bu milletin iradesini esas alan bir yaklaşımın ifadesi bu. 'Bu sistemden memnun değiliz, 50+1 bizi zorlayacak' diye bir tereddüt, bir güven eksikliği asla söz konusu değil."

ibrahim kalın armağan çağlayan youtube gör beni kalın cumhurbaşkanı danışman başdanışman sözcü sultan erdoğan rte recep tayyip erdoğan yakın olursan yakıcı olur cnn cnn türk cnntürk ne oluyor göksu öngöre