ICC Başsavcısı Fatou Bensouda, Filistin Topraklarında İsrail Tarafından İşlenen Suçlarla İlgili Soruşturma Başlattığını Duyurdu

TAKİP ET

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili resmi soruşturma başlattığını duyurdu.

Filistin, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni Yahudi yerleşim yerleri açmasını, Filistinlilerin mülklerini hukuksuz şekilde yıkarak toplu cezalandırmalar uygulamasını, barışçıl gösterilere yönelik ihlallerini ve 2014'teki Gazze saldırılarında işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçları 2018'de Uluslararası Ceza Mahkemesine taşımıştı.

Uluslararası mahkeme geçen ay, 1967 sınırlarındaki Filistin topraklarında yargılama yetkisi olduğuna hükmetti. Bu sebeple Filistin tarafından mahkemeye iletilen şikayetlerin kovuşturulması ve sorumluların yargılanmasının önü açıldı. Bu kararla İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında işlemiş olduğu insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve soykırım nedeniyle yargılanması mümkün hale geldi.

ICC'nin Filistin’in 1967 sınırlarındaki topraklarını kapsayacak şekilde, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs için yargı yetkisine sahip olduğuna hükmetmesi, İsrail ihlallerine maruz kalan Gazze'deki Filistinlilerin de umudu oldu.

İsrail kararın hukuki olmaktan ziyade siyasi olduğunu ve muhtevası itibarıyla antisemitist bir karar olduğunu ileri sürdü.

 

israil filistin gazze uluslararası ceza mahkemesi soruşturma fatou bensouda