İçişleri Bakan Yardımcısı: Mültecilerin Nüfusu Mahallelerin Nüfusunun Yüzde 25'ini Geçemeyecek

TAKİP ET

AKP'li İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Seyreltme Projesi"nin ayrıntılarını anlattı.

‘Medya Temsilcileri ile Göç Buluşması-2” programına katılan AKP'li İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Seyreltme Projesi"nin detaylarını anlattı.

Mahallelerdeki göçmen nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25'ini geçemeyeceğini belirten Çataklı, şunları söyledi:

“Suriyelilerin yoğun olduğu Ankara Altındağ’daki gettolaşmanın önüne geçilmesi için bin 222 hane yıkıldı, 177 işyeri kapatıldı. Toplam nüfusun yüzde 25’ini geçtiği için Türkiye’de 781 mahalleyi kayıtlara kapatmış oluyoruz. Bazı şehirleri de tamamen ikamete kapatmış olduk. Geçici koruma kaydına kapatılan iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova. Uluslararası korumaya kapalı iller ise Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Muğla, Muş, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Tunceli."


Parmak İzi Alınacak


Mülteciler Türkiye’ye geldikten sonra yasal kimliklerini, pasaportlarını imha ediyorlar daha sonra o kişinin kimliğini tespit etmek imkânsız hale geliyor. Şimdi özellikle Afrika olmak üzere vize verilen noktalara parmak izi cihazları gönderiyoruz. Artık vize verilen kısımlarda parmak izi alacağız.


Yeni Gelen Suriyeliler Kamplara Alınacak


Kaydolmamış, yeni gelmiş Suriyelilere doğrudan geçici koruma statüsü vermeyeceğiz. Bundan sonra bunları önce kampa alacağız, kamplarda araştıracağız. Geçici korumaya ihtiyacı var mı yok mu, hangi sebeplerle geldi, bakacağız.


Turistik İkamet Verilmeyecek


Yeni dönemde turistik sebeplerle Türkiye’de ikamet almak isteyenlere de ikamet verilmeyecek. Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3 milyon 700 bin civarında.
 

mülteci suriyeli suriyeli sığınmacılar seyreltme projesi ismail çataklı