İddia: AKP, İmajını Düzeltmek İçin Kanallardan Rutine Dönmelerini İstedi, RTÜK de Hazırlık Yapıyor

TAKİP ET

AKP istibdadının, RTÜK eliyle 'enkaz altında kalan' imajını düzeltmek için harekete geçtiği iddia edildi. Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre RTÜK tarafından, haber kanalları dışındaki kanallardan "rutine dönüş" istendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, AKP istibdadının 'enkaz altında kalan' imajını düzeltmek için harekete geçtiği belirtiliyor.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre RTÜK tarafından, haber kanalları dışındaki kanallardan "rutine dönüş" istendi. Afet bölgesi dışındaki 71 kentte, "hayatın normale dönmesine destek" amacıyla kanallar kademeli olarak normal yayın akışına geçiyor.

Talep üzerine, kanalların çoğu deprem özel yayınlarını sonlandırarak, film ve eğlence içermeyen programları yeniden yayınlamaya başladı. Bununla birlikte, haber bültenlerinde yer alacak haberlerde ağırlığı insan öykülerine ve kurtarma çalışmalarına vermesi isteniyor.

İktidar, normal yayın akışına dönüş talebiyle birlikte haber kanallarına bir dizi tedbir getirdi. Bu tedbirler arasında kabalık alanlardan yayın yapılmaması ve yayınlara yurttaşların ani girişinin engellenmesi gibi düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca, kameraların çok sayıda enkazı bir arada gösteren geniş açı kullanımından kaçınılması ve doğrudan muhabire odaklanılması talep ediliyor. Bu doğrultuda, ağırlığın kurtarılanlara, gelen yardımlara ve iktidarın atacağı adımlara verilmesi bekleniyor.

RTÜK'ün, iktidarın taleplerine uymayan kanalları yakından takip edeceği ve cezaların gündeme alınacağı üst kurul toplantısında konuyla ilgili kararlar alacağı iddia edildi. Diken'in kaynaklarına göre, kısa bir süre içerisinde bazı yayın organlarına cezalar kesileceği öngörülüyor. 

Meral Akşener Uyarmıştı

İYİ Parti lideri Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada iktidarın RTÜK aracılığıyla ceza planları yapmak yerine, milletin gelişmeleri bağımsız medya kanallarından takip ettiğini düşünmesi gerektiğini söylemişti. Akşener, haber yapmanın suç olmadığını vurgulamış ve RTÜK'ü eleştirmişti.

RTÜK'ün bu açıklamaya cevabı ise ceza iddialarını doğrular nitelikteydi. Yapılan açıklamada, ülke barışına ve bütünlüğüne kasteden yayınları yapan medya kuruluşlarının uyarılara rağmen yanlışta ısrar ettiği ve yasaları hiçe saydığı belirtildi.

diken altan sancar rtük akp rutine dönme deprem depremzede afad