İddia: Naci Ağbal 130 Milyar Doları Araştırdığı İçin Gönderildi

TAKİP ET

Reuters, bazı kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, Naci Ağbal'ın 130 milyar doları araştırdığı için gönderildiğini öne sürdü.

İngiliz haber ajansı Reuters, üst düzey hükumet ve Merkez Bankası kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Naci Ağbal'ın görevinden alınmasının, Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde 130 milyar dolarlık rezerv harcanmasıyla ilgili başlattığı incelemenin etkisiyle olduğunu iddia etti.

Ağbal'ın, TCMB Başkanlığı görevine atandıktan yalnızca dört ay sonra görevden alınmasında altı kaynağın aktardığına göre, AKP ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı içindeki bazı çevreler rol alırken, görevden alınmadan iki gün önce yaptığı son faiz artırımının “bardağı taşıran son damla” olduğu belirtildi.

Görevden alınmadan saatler önce, 19 Mart’ta, Merkez Bankası'ndaki makamında çalışan Ağbal, görevden alınacağını bilmiyordu.

Albayrak'a Tehdit Oluşturdu

 

Söz konusu yetkililer, Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı'na hızlı yükselişi ve görevden bir gecede alınmasında ekonomi politikalarına karşı takındığı farklı tutum ile Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a karşı tehdit olarak görülmesinin etkili olduğunu dile getirdiler.

Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesinden bir süre önce Erdoğan,eski Maliye Bakanı Ağbal’ı TCMB başkanlığına, ardından ise Lütfi Elvan'ı Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirmişti.

130 Milyar Dolar ile İlgili İnceleme Başlattı

 

Kaynaklar, Ağbal’ın 2019’da damat Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde başlayan ve ülkenin döviz rezervlerinde yaklaşık 130 milyar doların uçup gitmesine sebep olan döviz satışı ile TL’nin değerinin korunması politikasını inceleme kararının, Şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dikkatini çektiğini ve Cumhurbaşkanlığı'nda rahatsızlık yarattığını söyledileri.

Kaynaklardan biri, “Bunun rahatsızlığı oluştu mu? Evet bence oluştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bu etkili konulardan biriydi” şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin doğrudan bilgisi olduğu öne sürülen bir diğer kaynak ise “Bildiğim kadarıyla araştırma konuları belli aşamaya gelmişti ve oradan bir soruşturma çıkabilirdi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın Albayrak’ın arkasında durduğunu sürekli dile getirdiği ve Albayrak'ın yönetime geri döneceğine yönelik söylentilerin arttığı bir dönemde bu hassas incelemeye dair duyumlar Erdoğan'ın kulağına geldi.

Faiz Artırımı da Etkili Oldu

 

Söz konusu kaynaklar, Ağbal’ın üzerinde görevden alınmasına yönelik ilk intibanın 24 Şubat’ta bankaların Merkez Bankası'nda tutmaları zorunlu karşılıklara 200 baz puan artış yaptığı düzenleme sonrasında oluştuğunu aktardı. Bu karar Erdoğan'a bunun bir örtülü faiz artırımı olduğunu düşündürttü.

Yine aynı gün, Erdoğan, AKP üyelerine Albayrak döneminde gerileyen Merkez Bankası döviz rezervlerinin ekonominin salgından dolayı yaşanan süreçte toparlanmasına yardımcı olmak için azaltıldığını söyledi.

Birtakım üst düzey hükumet ve parti yetkilileri, Albayrak’ı muhalefetin eleştirilerine karşı savunurken, Ağbal bu konuda yorum yapmayarak rezervleri yeniden artıracağına dair söz verdi.

Merkez Bankası'na yakın bir kaynak, “Ağbal, kendinden önceki döviz rezervi harcama politikası nedeniyle yaptıkları işlere gölge düşmesinden memnun değildi” bilgisini aktardı.

Ağbal’ın kısa süren görev süresi boyunca %24 değer kazanan Türk Lirası, Erdoğan’ın Albayrak’ın politikalarını savunmasıyla tekrar düşüşe geçti. TL, Ağbal’ın faiz oranlarını 18 Mart’ta 200 baz puan artırmasının ardından %4 değer kazandı ancak iki gün sonra Ağbal’ın kovulmasıyla %13 değer kaybı yaşadı.

berat albayrak naci ağbal erdoğan iddia kaynaklar reuters haber öne sürüldü 130 milyar dolar döviz kur rezervler araştırdığı için kovuldu görevinden alındı bazı kaynaklar hükümet tcmb merkez bankası başkanı