İEA Anketi: Cumhur İttifakı Yüzde 39,3, Millet İttifakı Yüzde 42,1

TAKİP ET

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın Eylül ayı araştırmasına göre Millet İttifakı iktidardaki Cumhur İttifakı'nı geride bıraktı.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından sürekli olarak gerçekleştirilen Türkiye Raporu araştırmasının 7 Eylül ile 13 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye çapında bin 500 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan anketin sonuçları açıklandı.

Sonuçları Sözcü TV'de açıklayan Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusunun yöneltildiği seçmenlerin yüzde 23,7'sinin AKP, yüzde 18,2'sinin CHP, yüzde 11,1'inin İYİ Parti, yüzde 9,7'sinin HDP, yüzde 6,4'ünün MHP, yüzde 1,4'ünün DEVA, yüzde 0,7'sinin Saadet Partisi ve yüzde 0,7'sinin Gelecek Partisi yanıtını verdiğini, seçmenlerin yüzde 1,1'inin ise diğer partilere oy vereceğini bildirdi.

Bunun yanında seçmenlerin yüzde 17,8'i kararsız olduklarını, yüzde 9,2'si ise oy kullanmayacaklarını belirtti.

Söz konusu sonuçlara göre kararsızlar "olasılıksal olarak İEA tarafından hazırlanan özel bir model ile" dağıtıldıktan sonra partilerin oy dağılımları ise şöyle: AKP yüzde 29,9, CHP yüzde 25,7, İYİ Parti Yüzde 15,3, HDP yüzde 11,7, MHP yüzde 9,4, DEVA Partisi yüzde 2,7, Gelecek Partisi yüzde 1,9, Saadet Partisi yüzde 1,1 ve diğer partiler yüzde 2,2.

AKP'nin Oyları İlk Defa 2002'nin Altında

Yaptıkları anketin sonucunu canlı yayında değerlendiren Selçuki, "Üç temel sonuç var burada. Birincisi, AK Parti’deki düşüş trendi devam etti. Kararsızlar dağıtıldığında da göreceğiz, bizim anketlerimizde ilk defa AK Parti, 2002 oy oranının altına indi. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir artış ve İYİ Parti’de bir azalma olduğunu görüyorum ama birbirini dengeliyor. Dolayısıyla Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasındaki dengenin devam ettiğini görüyoruz" dedi.

"Geçtiğimiz ay bunlar başa baştı. Şimdi de aynı durumun olduğunu görüyoruz. Son sonuç; AK Parti’den giden oy, hâlâ öncelikli olarak kararsızlara gidiyor, henüz muhalefete yönelmiş değil. İki taraf için de çıkartılacak bir ders var" diyen Selçuki, "İktidar oy kaybediyor ama muhalefet bu oyların adresi olamıyor. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ilk defa AK Parti yüzde 30’un altına indi. Ama daha çarpıcı olanı, AK Parti bizim anketlerimizde ilk defa 2002’deki oy oranının altına geriledi. Bu da demek oluyor ki, aslında son 20 yıldır AK Parti en düşük desteği görüyor toplumdan" şeklinde konuştu.

"Birçok sebebi var ama temel sebebi, artan hayat pahalılığı ve enflasyonun, özellikle gıda fiyatları üzerinde bir türlü söndürülememesi" diyen Selçuki "Eylül 2020’den itibaren ekonomik beklentinin tamamen olumsuza dönmesiyle AK Parti’nin oylarındaki düşüş başladı. 'Kararsızlar'a geçenler, bir türlü muhalefete geçemiyor" ifadelerini kullandı.

İEA Anketi Cumhur İttifakı Yüzde 39 3 Millet İttifakı Yüzde 42 1 istanbul ekonomi araştırma türkiye raporu can selçuki