İflasın Eşiğine Gelen Sinemacılardan PCR ve Aşı Zorunluluğuna Karşı Eylem Hazırlığı

TAKİP ET

Çin virüsü salgınının en çok zarar verdiği sektörlerden birisi olan sinema sektöründe sinemacılar aşı ve PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor.

Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği, sinema, konser ve tiyatro gibi toplu alanlarda zorunlu olan aşı veya PCR testi nedeniyle yüzde 40 izleyici kaybı yaşadıklarını belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı ile zorunlulukların kaldırılması için görüşeceklerini söyledi.

"Aşı ve PCR Zorunluluğu Belimizi Büktü"

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Fevzi Genç,  “PCR zorunluluğu belimizi büktü, buna bir çözüm geliştirmezsek ülke geneli bir kapatma eylemi gerçekleştirebiliriz. Talebimiz HES kodu olmadan sinemalara girilebilmesi. Sinemalar zaten risksiz. Müşteri sayısı yüzde 50’ye düştü. Herkese maske zorunluluğu var. Kafelere, berberlere, birçok resotrana HES kodu sorulmadan girilebiliyor. Sinemalar bu ortamlara göre çok daha risksiz bir ortamdır. Üyelerimiz, talebimizin kabul edilmemesi halinde ülkede perdeleri karatabileceklerini söylüyor” dedi.

Genç, seyirci düşüşünün ardından 2021 Haziran ayında açıklanan normalleşme genelgesi ile 2019 gişe rakamlarının yüzde 60’ını tekrar yakaladıklarını ancak salgının yeniden hız kazanması ve aşı karşıtlarının güçlenmesi nedeniyle getirilen PCR testi ibraz zorunluluğu ile yeniden düşüşe geçtiklerini söyledi.

"Sektör İflasın Eşiğinde"

Sektörün iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Genç, üç yıldır krizle boğuştuklarını ve yatırım hesapları dahi yapılmadığını sadece ayakta kalmaya yöneldiklerini belirtti. Pandemi ile birlikte sinema salonlarına yüzer bin TL’lik bir destek yapıldığını ve bu rakamın yarısının da yerli film desteği olarak verildiğini hatırlatan Genç, “ABD sineması eski rakamlarını yakaladı ama biz yakalayamadık. Tam biz toparlanırken PCR testi zorunluluğu geldi bu da bizi etkiledi. Yüzde 30 civarında gişeden dönüş var, yüzde 10 civarında da hiç gelmeyen seyircimiz olduğunu düşünüyoruz. Aşıya özendirme çabalarını takdir ediyoruz ancak sinemaların riskli yerler olduğu algısına karşıyız.

sinema çin virüsü aşı hes pcr iflas sektör