İHH ve TÜGVA Dahil "Montrö Uzmanı" Yüzlerce Dernekten Amiraller Hakkında Suç Duyurusu

TAKİP ET

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tartışmaya açan hükumete uyarı niteliğinde bir bildiri kaleme alan emekli amiraller konu ile alakası olmayan yüzlerce derneğin suç duyurusu ile karşı karşıya kaldı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasının ardından uyarı niteliğinde bir bildiri kaleme alan emekli amirallere başta hükumet mensupları olmak üzere birçok kesimden tepki geldi. Milli Savunma Bakanlığı açıklama yaparak “Böyle bir bildirinin demokrasiye zarar vermekten başka bir işe yaramayacağını” belirtirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriyle ilgili resen soruşturma başlattı. Uzmanlık alanlarında görüş belirten Amiraller gözaltına alınırken konu ile alakası olmayan 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika, 46 federasyon da emekli amirallerin bildirisine ilişkin suç duyurusunda bulundu.  

81 ildeki adliyeler önünde sivil toplum kuruluşu, üniversite, sendika ve meslek odası temsilcileri, bazı emekli amirallerin bildirisine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Suç duyurusu yapanlar arasında Hak-İş Konfederasyonu, Memur-Sen, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Sağlık-Sen, Diyanet-Sen, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), TÜMSİAD, Alperen Ocakları, Kızılay, Yeşilay, İlim Yayma Cemiyeti, illerin ticaret ve sanayi odaları da yer aldı.