IHME Raporuna Göre Türkiye'de Resmi Rakamların 3 Misli Ölüm Gerçekleşti

TAKİP ET

Uluslararası Sağlık Hesapları ve Değerlendirme Birimi (IHME) Raporu'na göre Sağlık Bakanlığı verilerinin üç misline yakın Çin virüsü kaynaklı ölüm gerçekleştiği ortaya çıktı.

Hazırlanırken 6 ana etken hesaba katılarak hesaplama gerçekleştirilen Uluslararası Sağlık Hesapları ve Değerlendirme Birimi Raporu ile resmi veriler arasında ciddi çelişkiler olduğu görüldü.

Yeni hesaplama tarzında önceki yıllara bakılarak beklenen ölüm sayıları ile mevcut ölüm sayıları mukayese edildi ve Çin virüsünün ölümlere etkisini sağlıklı değerlendirmek için 6 ana etken değerlendirmeye dahil edildi. 

Raporda bu etkenler şu şekilde sıralandı:

    "Fazla ölümler içinde ölüm nedeni direkt olarak Covid-19 olan insanlar .

    Covid-19 sebebiyle tedavisini erteleyen, hastaneye gitmeyen kronik hastaların ölümleri

    Salgın sebebiyle artışa geçen akıl sağlığı sorunları ve depresyon sebebiyle intiharlar.

    Trafik kazaları, düşme gibi sebeplerden kaynaklanan ölümlerde diğer yıllara göre yüzde 5’lik azalma.

    Influenza, KOAH gibi hastalıklarda ve bu tip hastalıkların sebebiyle ölümlerde maske, mesafe ve grip aşılarına artan ilgi sayesinde pandemi sırasında önemli bir azalma var.

    Kanser, kalp, diyabet gibi kronik hastaların Covid-19 nedeniyle ölmeleri sebebiyle bu hastalıklar nedeniyle ölümlerde azalma gerçekleşti”

Belediyelerden alınan ölüm sayılarını ve sebeplerini gösteren belgeler üzerinden hazırlanan rapora göre, Türkiye genelinde 164 bin 95 "fazla ölüm" gerçekleşti ve Uluslararası Sağlık Hesapları ve Değerlendirme Birimi Raporu'na göre bu ölümlerin yüzde 80'inin Çin virüsünden dolayı gerçekleştiği ortaya çıktı.

 İstatistik uzmanı ve MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, “13 Mayıs itibariyle koronavirüs sebebiyle 131 bin 275 kişinin hayatını kaybettiği sonucuna ulaştık. Türkiye’deki resmi rakamlar bu tarihte ölüm sayısını 44 bin 49 olarak gösteriyor” dedi.

Rapora göre ülkelerdeki olası vefat sayıları ve resmi rakamları:

IHME Raporuna Göre Sağlık Bakanlığı Verilerinin 3 Misli Ölüm Gerçekleşti