II. Karabağ Savaşı: Geçtiğimiz Yıl Bugün Şuşa'ya Girildi

TAKİP ET

Azerbaycan'ın şanlı ordusu, geçtiğimiz yıl bugün Şuşa'ya girerek Türk topraklarını Ermeni işgalinden kurtardı.

(Fotoğraf: Milli Düşünce Merkezi)

1988-1994 yılları arasında yaşanan I. Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'ın birçok savunmasız soydaşımızı katlederek işgal ettiği Türk toprakları, şanlı Azerbaycan ordusu tarafından II. Karabağ Savaşı ile kurtarıldı.

27 Eylül 2020 sabah saatlerinde başlayan çatışmaların ardından Azerbaycan Türk ordusu Ermeni güçlerini bozgundan bozguna uğratarak sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Ermenistan'ın işgalini kırdı ve 8 Kasım'da Şuşa'ya mübarek Türk bayrağını astı.

10 Kasım 2020 tarihi itibarıyla çatışmalar sona erdi ve Azerbaycan Cumhuriyeti zaferini ilan etti. Nihai Türk zaferi 10 Kasım'a gelmiş olsa da Azerbaycan Cumhuriyeti, Büyük Türk Başbuğu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu tarih olması hasebiyle 10 Kasım'ı değil, 8 Kasım'ı zafer günü olarak ilan etti.

Kurtarılan Türk toprağı Şuşa'da düzenlenen 8 Kasım Zafer Günü törenine katılan İlham Aliyev, "Tüm Azerbaycan bu şanlı bayramı kutluyor. Azerbaycan toprak bütünlüğünü ve tarihi adaleti yeniden sağladı. Düşmanı kendi topraklarımızdan kovarak tarihi görevimizi yerine getirdik. 44 gün içinde Azerbaycan, 30 yıl boyunca Ermenistan'ın tüm tahkimatlarını ve muharebe mevzilerini yıkarak, Ermeni ordusunu yok ederek tarihi bir zafer kazandı. Bu şanlı bayramı siz ve sizin gibi on binlerce askerimiz halkımıza armağan etti. İkinci Karabağ Savaşı, şanlı tarihimizde parlak bir sayfadır. Azerbaycan halkı bütün kuvvetlerini seferber etmiş ve bu şanlı görevi yerine getirmiştir. Azerbaycan halkının işgalle asla uzlaşmayacağını söyledim ve işgale son vermek için tüm gücümüzü seferber ettik ve düşmanı tarihi topraklarımızdan kovduk" ifadelerini kullandı.

Ermeni Ordusunu 44 Günde Yok Ettik

"Birinci Karabağ Savaşı'ndan sonraki ilk dönemde bunu başaramadık" diyen Aliyev, "Dolayısıyla dünyada savaşa, Ermeni-Azerbaycan Dağlık Karabağ ihtilafına dair çarpık bir algı oluştu. Bunu ortadan kaldırdık. Dünya toplumunu bilgilendirmek, önde gelen uluslararası kuruluşlarda başarılı bir şekilde çalışmak, bize yardımcı olacak ve gerçeği yansıtacak kararları almak için gece gündüz çalışıyoruz. Bugün düşmanı topraklarımızdan kovduktan sonra kimse bizi eleştiremez. Toprağımızda başarılı bir operasyon yürüttüğümüz için uluslararası hukuku, savaş hukukunu ihlal etmedik. Adil bir savaş yaptık ve düşmanı savaş alanında yendik. İşgal sırasında Ermenistan, ordusuyla ilgili 'yenilmez Ermeni ordusu' algısı oluşturuyordu. Ama nerede bu yenilmez ordu. Yok edildi ve onları sadece 44 günde yok ettik. Yardım için yalvardılar ve dizlerinin üzerine çöktüler. Şartlarımızı kabul ederek 9-10 Kasım gecesi bir kapitülasyon belgesini imzaladılar ve teslim oldular" şeklinde konuştu.

II. Karabağ Zaferi Geçtiğimiz Yıl Bugün Şuşa'ya Girildi