IIF Raporu: Türkiye'nin Döviz Bağımlılığı Arttı, Borçları 1,2 Trilyon Dolara Dayandı

TAKİP ET

IIF, 'Küresel Borç İzleme Raporu' yayımlayarak Türkiye ile ilgili değerlendirmelere yer verdi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) “Küresel Borç İzleme Raporu” adlı bir rapor yayımlayarak yılın ilk çeyreğinde küresel borçların 1.7 trilyon dolar azalarak 289 trilyon dolara gerilediği aktardı.

Bununla birlikte, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin toplam borcunun, 2019'un sonundan bu yana 11 trilyon dolar artarak 86 trilyon dolara ulaştığı belirtildi.

Gelişmekte olan ülkeler arasında dövize olan bağımlılık en fazla Türkiye ve Şili'de artış gösterdi. Türkiye'de 2020 yılı ilk çeyrekte yüzde 114,3 olan toplam borcun milli gelire oranı, 2021'in ilk çeyreğine gelindiğinde yüzde 163,4 oldu. TÜİK tarafından 717 milyar dolar olarak açıklanan 2020 yılı milli gelirine göre bakıldığında, Türkiye'nin toplam borcu dolar cinsinden 1 trilyon 171,5 milyar dolara yükseldi. Söz konusu borcun yüzde 87,2'sini ise döviz cinsi borçlar oluşturdu.

Türkiye Kırılganlığı En Yüksek Ülkeler Arasında

IIF, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı yüksek seviyede olan gelişen ülkelerin borçlanma maliyetlerinin de artabileceğini ifade etti. 

Raporda, "İklim değişkenliğine karşı kırılganlık %10 arttığında gelişmekte olan hükümetlerin borçlanma maliyeti ortalamada %1 artıyor" ifadeleri kullanıldı.

Yine rapora göre, Arjantin, Nijerya, Mısır ve Pakistan ile birlikte Türkiye; iklim değişikliğine karşı kırılganlığı en yüksek, direnci ise en düşük gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor.

Raporda, ayrıca, karbon emisyonunu azaltma konusundaki başarısızlığın yatırımcıların gelişmekte olan varlıklara yönelik iştahını azalttığı kaydedildi.

 

ıff uluslararası finans enstitüsü rapor küresel borç izleme raporu yayımladı türkiye gelişmekte olan ülkeler dış borç 1 2 trilyon dolar döviz bağımlılığı arttı azaldı borçlar dünya iklim değişikliği