"İki Ay Öncesine Kadar 'Aya Gideceğiz' Diyenlerin, Ellerinde Yangın Söndürmeye Uçakları Yok"

TAKİP ET

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, orman yangınları karşısında çaresiz kalan Erdoğan hükümetine sert eleştiriler yöneltti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında orman yangınlarıyla mücadelede çuvallayan Erdoğan hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

"Ortada çok acı bir gerçek var. Milli servetimiz, ormanlarımız; içindeki kurdu, kuşu, karıncasıyla birlikte cayır cayır yanıyor. Yanan her ağaçla, bizim de ciğerlerimiz dağlanıyor. Yangınlar bir an önce söndürülmelidir" diyen Öztrak, "Bu yangınlara sebep olan sabotaj, ihmal ve diğer nedenler, derhal ortaya çıkarılmalıdır. Sorumluları tespit edilmeli ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Bu Ülkede Orman Yangınlarının Çıkmasını Engellemek Kimin Görevi?

"Ancak ortaya çıkan felaketin boyutu ve mücadelede yaşanan kargaşa karşısında, milletimiz haklı olarak soruyor. ‘Bu ülkede orman yangınlarının çıkmasını engellemek kimin görevi? Yangın çıkarsa, en hızlı ve etkin şekilde müdahale etmek kimin görevi? Bu ülkeyi kim yönetiyor?’ Elbette Erdoğan şahsım hükümeti" diyen Öztrak, "Son 20 yılda; milletten 2 trilyon 330 milyar dolar vergi topladı. Yurt dışından 109 milyar dolar, milletten de 51 milyar dolar borç aldı. 62 milyar dolarlık özelleştirme yaptı. Toplam da 2,5 trilyon dolar parayı harcadı. Şimdi milletimiz, ‘Bu kadar parayı topladınız harcadınız, neden bu yangınlara mani olamıyorsunuz, neden söndüremiyorsunuz?’ diye sorunca, havaya bakıp ıslık çalıyor. Beyefendinin kullandığı kaynaklar çok, yetkileri çok ama sorumluluğu hiç yok. Erdoğan, ülkede ne zaman bir felaket olsa ne zaman bir kriz yaşansa, önce birkaç gün ortadan kayboluyor. Ondan sonra da çıkıp, milletin kafasına çay paketi atıyor. Millet kendine yapılan bu saygısızlık nedeniyle, severek içtiği çaydan bile olacak hale geldi" ifadelerini kullandı.

İki Ay Öncesine Kadar 'Aya Gideceğiz' Diyenlerin, Ellerinde Yangın Söndürmeye Uçakları Yok

"İki ay öncesine kadar ‘aya gideceğiz’ diyenlerin, ellerinde yangın söndürmeye uçak yok. Nereye gitti bu trilyonlarca dolar? Beyefendi itibarı için uçan saraylara milyarlar yatırmış ama orman yangınlarını söndürmek için ihtiyaç duyulan uçakların bakımını yapmamış, hurdaya çıkarmış. Yeni uçak da almamış. Yangın söndürmeye uçak yok. Ama yangın seyretmek için uçan sarayları var. Orman işçilerimizin ve vatandaşların sahadaki fedakâr çalışmalarını koordine edecek, organize edecek doğru dürüst bir kriz merkezi yok" diyen Öztrak, Tek adamın ağzından çıkacak talimat beklendikçe, yangın ve kargaşa daha da büyüyor. Kurumlar Erdoğan’dan talimat almadan yasal, rutin görevlerini bile yerine getiremiyor. Böyle bir kurumsal iflasla daha önce hiç karşılaşmamıştık. Bu ülkede otomobilin yangın söndürme tüpü olmasa, muayeneden geçmez. Ama son yangınlarda gördük ki, bir otomobil için alınan tedbir kadar tedbir, koskoca ülke için maalesef alınmamış. Yangınla mücadele için masada bir master plan yok. İklim değişikliği nedeniyle bulunduğumuz coğrafi konumda, orman yangını riskinin arttığını, bilim insanları bar bar bağırıyor ama bu yeni riskleri dikkate alan yeni bir eylem planı, buna uygun bir hazırlık ortada yok. Hükümet işte böyle zamanlar için vardır. Ama hükümet yerine ortada ciddi bir yönetim krizi var" diye konuştu.

"İki Ay Öncesine Kadar 'Aya Gideceğiz' Diyenlerin Ellerinde Yangın Söndürmeye Uçakları Yok"