İki Ayda Bin 561 İşletme Kepenk İndirdi

TAKİP ET

Bu yılın ilk iki ayında yeme-içme sektöründeki bin 561 işletme iflas etti.

Salgın döneminde en çok etkilenen sektörlerden biri olan yeme-içme sektörü pandemi yıkımının altından kalkamadı. Pandeminin başından bu yana destek bekleyen ve normallleşme sürecinde bile yeterli kazancı sağlayamadığını açıklayan işletmecilerden bir çoğu kepenk indirmek zorunda kaldı.

Lokanta ve seyyar yemek faaliyeti hizmetleri ile belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticareti yapan 495 iş yeri bu yılın ocak ayında, bin 66 iş yeri ise şubat ayında kapandı.

Sadece ocak ve şubat aylarında yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren toplam bin 561 işletme iflas etti. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP’li Veli Ağbaba, “Ramazan’da kısıtlamalara tekrar maruz kalan esnaflarımıza yeteri kadar destek verilmemesi durumunda, hem iflaslar önümüzdeki aylarda daha da artacak hem de iflaslardan kaynaklı olarak işsizlik daha korkunç boyutlara ulaşacaktır” dedi.

İşletmeciler Destek Bekliyor

Yaşanan ekonomik krizin toplumda büyük sıkıntıya yol açtığına dikkat çeken esnaf “Başta gıda ürünleri olmak üzere her şeye zam geliyor. Sürekli yükselen fiyatlar bir an önce düşürülmeli” dedi.

Pandemi sürecinde hiçbir destek alamadıklarından bahseden başka esnaf ise, “Basit usul olmadığımız için destek vermiyorlar. Sanki basit usul olmayan esnaf değil. AKP hala daha her şey iyi diyor. Nasıl iyi anlamak mümkün değil. Kartlarımız şişti ödemekte zorlanıyoruz. Ödeme günleri geçti, icralık olacağız” şeklinde konuştu.

Bir şarküteri esnafı da vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı işlerinde durgunluk yaşandığını söyledi. Vatandaşların peyniri artık gramla aldığını ifade eden esnaf, “İşlerimiz durgun. Genellikle sabah saatlerinde vatandaşlar simidinin yanında yiyebilmek için 100-150 gram peynir alıyor. 1-2 kilo peynir alan yok. O eskidendi” ifadelerini kullandı.

esnaf kepenk indirdi ocak şubat iki ay bin 561 işletme