İki Küçük Kız Çocuğu TikTok 'Meydan Okumaları' Nedeniyle Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

TikTok, "tehlikeli olduğunu bildiği ve kullanıcılarının ölümüyle sonuçlanabilecek tehlikeli içerikleri kasıtlı olarak tasarlamakla" suçlanıyor.

Video paylaşım platformu TikTok'ta sık sık "meydan okuma" videoları yer alıyor. Bu videolarda bir kullanıcı başka bir kullancııya meydan okuyor.

Son olarak TikTok'ta "blackout challenge" adı verilen bir "boğulma" videosu çeken 8 ve 9 yaşlarındaki iki kız çocuğu hayatını kaybetti. 

Hayatını kaybeden iki çocuğun ailesi, çocuklarının ölümlerinden "tehlikeli" algoritmalarının sorumlu olduğunu iddia ederek TikTok'a dava açtı.

Hayatını kaybeden küçük çocukların aileleri geçen Salı günü Los Angeles ilçe yüksek mahkemesine başvurarak kızlarının ölümünde TikTok’un da sorumluluğu olduğunu ifade etti.


"TikTok'un Sorumlu Tutulması Gerekiyor"


Sosyal Medya Mağdurları Hukuk Merkezi (SMVLC) kurucu avukatı Matthew P Bergman, “TikTok’un bu iki genç kıza ölümcül içerik göndermesinden sorumlu tutulması gerekiyor” dedi. “TikTok, tehlikeli olduğunu bildiği ve kullanıcılarının ölümüyle sonuçlanabilecek tehlikeli içerikleri kasıtlı olarak tasarlamak için milyarlarca dolar yatırım yaptı.” sözleriyle sosyal medya platformunu suçladı.


8 Yaşındaki Kız TikTok Videolarını İzlemeye Bağımlı Hale Geldi


Ailelerin yaptığı şikâyete göre, Teksaslı sekiz yaşındaki Lalani Erika Renee Walton, 15 Temmuz 2021’de TikTok’taki bir meydan okumayı denerken hayatını kaybetti.

Şikâyette, Lalani’nin Nisan 2021’de sekizinci doğum günü için bir telefon aldığı ve "hızlı bir şekilde TikTok videolarını izlemeye bağımlı hale geldiği" belirtildi. Küçük kızın TikTok’ta ünlü olma umuduyla sık sık şarkı söyleyip dans ettiği ve videolarını yayımladığı belirtildi.

Davada adı geçen diğer kurban ise dokuz yaşındaki Arriani Jaileen Arroyo oldu. 26 Şubat 2021’de beş yaşındaki erkek kardeşi tarafından nefes alamaz halde bulunan Arroyo, tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemedi.

Bu, "blackout challenge" nedeniyle şirkete karşı açılan ilk dava değil. Mayıs ayında bu "meydan okumada" boğularak ölen 10 yaşındaki bir kızın annesi de TikTok’a dava açmıştı.


TikTok blackout challenge meydan okuma küçük çocuklar hayatını kaybetti