'Lozan 2023'te Bitiyor'dan Sonra Bu Çıktı: İki Kürtçü, 'Lozan'ın İptali ve Kürtlere Self Determinasyon Hakkı' İçin Türkiye'ye Dava Açtı

TAKİP ET

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı iki avukat, 100. yılına giren Lozan Antlaşması'nın iptali, Kürtlere "self determinasyon hakkı tanınması" için Danıştay'a başvurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş senetlerinden birisi olan ve muzaffer Türk başbuğları tarafından imzalanan Lozan Antlaşması, hem mürtecilerin hem de Kürtçülerin hedefi olmaya devam ediyor.

Yıllardır 2023'te biteceği hakkında zırvalar sıralanan Lozan'a karşı bu kez Diyarbakır Barosu'na kayıtlı iki Kürtçü avukat dava açtı. 

Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış adlı Kürtçüler Danıştay'a başvurarak Lozan Antlaşması’nın 100. yılı dolayısı ile iptali ve Kürtlerin BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi'nin 1. Maddesinde geçen Halkların Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkı'nın hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Lozan'ın "Kürtlerin rızaı alınmadan imzalandığını" öne süren Kürtçüler yaptıkları açıklamada şöyle denildi:

“Yüzyıl önce Kürtlerin rızası alınmadan imzalanan ve Kürtlerin topraklarıyla birlikte maraba gibi elden ele devredildiği antlaşma (Lozan) batıldır. Hiç kimse başkasına sahip olduğu haklardan daha fazlasını devredemez İhlal, baskı ve asimilasyonun son bulması için Kürtlerin kaderini özgürce belirlemeleri gerekmektedir. Bunun için Danıştay nezdinde dava açtık.”

Kürtçüler Danıştay’dan reddedilmesi durumunda temyize gideceklerini, ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Türk düşmanlığı nedeniyle abesle iştigalde adeta çığır açan Kürtçüler, iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvuracaklarını söyledi. 

lozan Lozan antlaşması lozan barış antlaşması lozan 2023 e bitiyor Kürtçüler lozanın iptali hişyal özalp rıdvan dalmış