İkinci El Araba Alım Satım İşlemlerine Vergi Geliyor

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalışma yürüttüğü ekonomik reform paketine göre ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde vergi alınmasının yolu açılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik reform paketi üzerinde yeni düzenlemelere gidiyor. bakanlığın üzerinde çalışma yürttüğü paket bir çok farklı bölümden oluşacak. Düzenlemeler önceliklerine göre teklife dönüştürülerek, TBMM’nin gündemine getirilecek.

Pakette üzerinde çalışma yapılan bir konu olan vergi uygulamalarına da yeni kriterler eklenecek. Düzenlenen taslak ile ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması öngörülüyor. Harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak.

ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimi, ilk iktisabı veya ithalatı nedeniyle doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, bu ürünleri imal eden, ithal eden veya satan mükelleflerden teminat alınacak. Teminat, yeni işe başlayanlar için bir milyon lira üzerinden uygulanacak. Faaliyeti devam edenlerde ise son bir yılda tahakkuk eden KDV ve ÖTV tutarı toplamının aylık ortalamasına kadar olacak.

Vergi Tevkifatı

Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, 2020, 2021 ve 2022 senelerine ilişkin gelecekteki kar dağıtımlarından yapılacak vergi kesintisinin peşin alınması öngörüldü. Kurumlar Vergisi Yasası uyarınca senelik yahut özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kazanç tutarı asıl alınacak. 2020 senesi ve 2021 senesi vergilendirme dönemlerine ait kazançları için yüzde 10, 2022 senesi vergilendirme dönemine ait kazançları için yüzde 5 oranında vergi tevkifatı yapılacak.

 

hazine maliye ikinci el araba satışı vergi tevkifat düzenleme reform paket