İkinci El Araç Satışlarına Vergilendirme Geliyor

TAKİP ET

TBMM Genel Kurulu'na gelerek yasalaşması beklenen yasa taslağına göre, ikinci el araç satışlarından vergi alınacak.

Hükumetin bütçe açığına karşı aradığı çözümler devam ederken bu durumdan vatandaşlar etkilenmeye devam ediyor. İkinci el araç satışları ile ilgili yapılacak yeni düzenlemeye göre ikinci el araçların satışından binde 5 oranında vergi alınacak. Meclis'te hazırlanan yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'na gelerek yasalaşması bekleniyor.

Satış değerinin de aracın en az kasko değeri kadar olacağı düzenlemede böylelikle düşük satış gösterilerek vergiden kaçılması önlenmeye çalışılacak. Taslağın yasalaşması halinde, 2020 yılında yaklaşık 6 milyon ikinci el araç satıldığı düşünüldüğünde devlete devasa bir ek gelir yaratılacağı görülüyor.

Analiz şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Çin Virüsü etkisiyle sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntı nedeniyle ikinci ele talebin arttığını hatırlatarak, devletin bu hareketi gördüğünü ve vergilendirmek istediğini belirtti. Yeni verginin satışlara ve fiyatlara büyük bir etkisi olmayacağını düşündüğünü söyleyen Yalçın, "100 bin TL'lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL'den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır. Pazarda 15 Kasım 2020'ye kadar inanılmaz bir hareket vardı. Şu anda pazar normale döndü, fiyatlar da rayına oturdu. Havaların ısınmasıyla pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda da yükselen bir grafik var" ifadelerini kullandı.

 

 

ikinci el araç alım satış satım vergi devlet tbmm komisyon yasa tasarı taslak vergi geliyor vergilendirme yapılacak olacak binde 5 hükümet alacak