İkinci Parti S-400 Bilmecesi: Ruslar 'Yeni Sözleşme İmzalandı' Dedi, Türk Tarafı 'Yeni Anlaşma Söz Konusu Değil' Dedi

TAKİP ET

Rus haber ajansı TASS, Türkiye ile Rusya ikinci parti S-400 alımı için yeni bir anlaşma imzaladığını öne sürdü.

TASS'ın haberine göre, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye'nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

Şugayev, Army-2022 uluslararası forumunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karşılıklı bir anlaşma zaten imzalandı. Birçok şeyin yanı sıra S-400'lerin bazı parçaları da bu anlaşma kapsamında Türkiye'de üretilecek" dedi.

"Yakın gelecekte hiçbir ülkenin S-400'e rakip olacak bir savunma sistemi geliştiremeyeceğinden emin olduklarını" iddia eden Şugayev, "Türkiye'yle imzalanan anlaşma şu an yürürlükte" dedi.


Türkiye: Yeni Bir Gelişme Söz Konusu Değil


Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan yapılan S-400 tedarikine ilişkin açıklamada ise yeni bir anlaşmanın olmadığı belirtilerek "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.


S-400 Meselesi: Türkiye'ye Yaptırımların Anahtarı


Türkiye, 2017'de işgalci Rusya'dan S-400 sistemlerini alarak Rus hava savunma sistemlerinin yeni modelinin alan ilk NATO ülkesi olmuştu. 

Türkiye'nin S-400 kararına tepki gösteren ABD, bu alıma yaptırımlarla karşılık verilmişti. Rus hava savunma sistemlerinin alımı sebebiyle Türkiye- F-35 ortak üretim programından çıkarıldı.

14 Aralık 2020'de Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye S-400 alımı nedeniyle CAATSA yaptırımı uygulanmasına karar vermişti. Biden yönetimi de Türkiye'nin S-400'leri elden çıkarması gerektiğini savunuyor. 

Türkiye'ye CAATSA kapsamında uygulanan yaptırımlar ise şöyle:

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), ABD'den ihracat lisansı alamayacak.

SSB, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

SSB’ye yapacağı ihracatlarda ABD İhracat-İthalat Bankası desteği sağlanmayacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı’ndan Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz de yaptırım listesinde yer alacak. Bu kişilerin ABD’deki mal varlıkları dondurulacak  ve vize kısıtlamaları getirilecek.

s-400 s-400 açıklama rusya türkiye savunma sanayii başkanlığı s-400 anlaşması