''İkinci Sokal Vakası'': Uydurma Makaleyi Olduğu Gibi Yayımladılar

TAKİP ET

Prof. Dr. Recai Coşkun'un içeriği ve kaynakçası uydurma olan bir makale üst düzey bir akademik dergide yayımlandı. Yaşanan olay akıllara 'Sokal Vakası'nı getirdi.

Prof. Dr. Recai Coşkun, içeriği ve kaynakçası tamamen uydurma olan bir makalesini bilinçli bir şekilde üst düzey bir 'akademik' dergiye gönderdi. 

Coşkun'un gönderdiği ''Bilgelik Olarak Dijital İşletmecilik' Comte'un 'Religion of Humanity'sinden Sonra Sosyal Bilimler İçin Yeni Bir Felsefi Açılım Sunulabilir mi?'' isimli bu 'uydurma' makale ise dergide yayınlandı. Makalenin yayımlanmasıyla birlikte kimsenin makaleyi okumadığı ve herhangi bir filtreden geçmediği ayyuka çıktı. Coşkun, kanıt niteliği taşıyan bu olay ile birlikte Türk akademisinin halini gözler önüne sermiş oldu. 

Coşkun'un makalesindeki kaynakça kısmında yer alan kaynak isimlerinin ise absürt bir şekilde 'uydurulmuş' olduğu ise net bir şekilde fark ediliyor. Coşkun'un makalesi, akıllara 1996 yılında yaşanan 'Sokal Vakası'nı getirdi.

'Sokal Vakası' Nedir?

New York Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Alan Sokal, 1996 yılında ''Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity" ("Aşılan Sınırlar: Kuantum Kütleçekiminin Dönüşümsel Bir Betimlemesine Doğru")''  isimli bir makale gönderdi.

Sokal'ın, uydurma olarak yazarak gönderdiği makale, 1996 yılının İlkbahar/Yaz sayısında "Science Wars" ("Bilim Savaşları") adlandırması ile yayımlandı. Bu yayım sonrasında makalenin hakem incelemesinden yoksun ve kimse tarafından okunmadan yayınlanmadığı ortaya çıkmış oldu.

alan sokal prof dr recai coşkun makale sokal vakası sokal olayı