'İktidar Baharda Yarı Başkanlık İsteyecek'

TAKİP ET

Gezici Araştırma Merkezi Müdürü Murat Gezici, iktidarın bahar aylarında yarı başkanlık sistemine geçiş için referandum talebinde bulunacağını iddia etti.

Gezici Araştırma Müdürü Murat Gezici, HaberTürk'te yaptığı açıklamalarda, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Erdoğan arasındaki görüşme sonrasında başlayan yüzde 50+1 tartışmalarını yorumladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Saray'da ziyaret etmiş, görüşmeye ilişkin açıklama yapan Karamollaoğlu, Erdoğan'ın "50+1'in mahsurlu olduğunu anladık" dediğini aktarmıştı. 

Bunun ardından Cemil Çiçek, "Anayasa toplantısında 50 +1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum" demiş, son olarak AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, "50+1 suni ittifakların önünü açıyor" demişti.

Devlet Bahçeli ise bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem arayışları için seri toplantılar düzenlediği bir dönemde, tesadüfe bakınız ki, Sayın Çiçek’in beyanatı her anlamda dikkat çekicidir. Ve bize göre kuşku vericidir. Hem teorik olarak hem fiili uygulamaları açısından Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50+1 oyla seçilmesi meşruiyet sancılarını baştan ortadan kaldıracak, demokrasi güvenliğini de temin ve teyit edecektir. Yüzde 50+1, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mihveridir, ne var ki buradan başlayacak bir tartışma, hatta taviz yeni yönetim sisteminin işleyiş ve ilerleyişini melezleştirip sakatlayacaktır" demişti.

Yarı Başkanlığa Dönülecek

 

Bu tartışmaları değerlendiren Murat Gezici, "50+1 sisteminin zorluğunu yaşayan iktidar büyük ihtimal mart-nisan ayında bir referandum getirecek. Bir anayasa değişikliği ve onun içinde seçim kanunu değişikliği planlayan bir iktidar var. Böylece 40+1'lik sistemle yarı başkanlığa dönmeyi planlayan bir iktidar görüyoruz. Çünkü ülkede yaşanan sorunların sorumlusu olarak artık 50+1 sistemi görülmeye başlandı" dedi.

İktidar Baharda Yarı Başkanlık İsteyecek murat gezici 50+1 50 artı 1