İlaç Krizi: Eczanelerde İlaç Bulunamaz Oldu

TAKİP ET

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, birçok kritik ilacın piyasada bulunamaz olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu.

Önümüzdeki aylarda ilaç krizinin daha da derinleşeceği uyarısını yapan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "İlaçta sabit kur, güncel Euro kurunun çok altında kalmış durumda. Bu nedenle piyasada bulunamayan ilaç sayısında bir artış yaşandığını söyleyebiliriz; çünkü makas ciddi anlamda açıldı. Kur farkı, pek çok firmanın ülkemize ilaç vermemesine ya da hammaddeleri yurtdışından gelen ilaçları üreten yerli firmaların ilaçları üretememesine neden oluyor. Esasında bunları geçtiğimiz yıllarda da yaşadık. Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları ilaç kurunda anlaşana dek pek çok kalem ilaçta yokluk baş gösteriyor. Ancak şu anki ekonomik iklim, bu tabloyu daha da derinleştirecek endişesi taşıyoruz” dedi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan ise Birgün'den İsmail Er'e yaptığı açıklamada kanser tedavisinde ve bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunamadığını belirterek "Ciddi bir ilaç yokluğu var. Gündüz yurttaşlar eczane eczane dolaşıp bazı ilaçları bir şekilde bulabiliyor; ama geceleri nöbetçi eczane sistemi nedeniyle az sayıda açık eczane olduğu için ilaç bulmak daha da büyük bir sorun haline geliyor. Türkiye’de ilaç satış fiyatını hesaplama yönteminin acilen güncellenmesi lazım. Firmalar satışından kâr edeceği ilacı Türkiye’ye getiriyor. Firmalar kâr edemeyeceği ilacı getirmek istemez. Gelecek günlerde ilaç firmaları bazı ilaçları ve ürünleri de getirmemeye başlayacak, ilaç krizi daha da büyüyecek" diye konuştu.

Raflardaki ilaçların yüzde 60'ının ithal ilaçlar olduğunu belirten Özcan, "İlaçların sadece yüzde 40’ı yerli üretim ama yerli üretim olan ilaçların hammaddelerinin büyük bir kısmı da yine ithal olarak yurtdışından geliyor. İlaç krizinin çözümü için her yılın başında kuru sabitleme sisteminden vazgeçmeliyiz. Kurun yılda 3-4 defa güncellenerek sabitlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlaç Krizi Eczanelerde İlaç Bulunamaz Oldu