İlaç Krizi: 'Pek Çok Kişi İlaçlarını Dahi Alamayacak'

TAKİP ET

İlaç krizi giderek derinleşiyor.

Çin Virüsü salgını nedeniyle farklı rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere gidemeyen pek çok vatandaşın durumu kötüye gitti. Ayrıca son zamlar ve bazı ilaçların SGK ödemesinden çıkarılmasının da etkisiyle ilaca erişim giderek zorlaşıyor.

Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'na konuşan radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, "40 yaşından itibaren kadınlar mamografi ve ultrasona gelir, normalde erken evrede yakaladığımız kanserler daha ilerlemiş durumda oluyor, ileri evrede yakalıyoruz. Kanser dokusu büyümüş ya da metastaz (yayılım) yapmış oluyor" ifadelerini kullandı.

"Pek Çok Kişi İlaçlarını Dahi Alamayacak"

İlaç fiyatlarına son yapılan yüzde 25'lik zammı da uygun bulmadığını belirten Prof. Dr. Sönmez, "Piyasada zaten bir süredir bulunamayan ilaçlar vardı. Alım gücü düştü. İnsanlar zaten zor durumdalar. Pahalılık nedeniyle mağduriyet artacak, pek çok kişi ilaçlarını dahi alamayacak" şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ise sağlık sistemindeki mevcut durumu "Muayeneler gecikti, ilaçları bulmak zorlaştı. Bu da sıkıntılara neden olabiliyor" ifadeleriyle anlattı.

"Özellikle Antibiyotikler Tedarik Edilemiyor"

"Pek çok ilaç, özellikle antibiyotikler tedarik edilemiyor" diyen Prof. Akova, "Bu kişilerin önemli bir kısmı, antibiyotiğin süratle uygulanması gereken isimler. Hastanın yoğun bakım dışındayken, ağır rahatsızlığı varken kullanması gereken ilaçlar da bulunamayabiliyor. Piyasada olmayan ilaçlardan söz ediyoruz. Pahalı olamayan bazı ilaçları da piyasada bulmak zorlaştı. Üretici bazı ilaçları artık üretmiyor. Eczacıların da işi çok zorlaştı. Kârlılıkları düştü, kiraları, personel giderleri, maliyetleri çok arttı. Çoğu kozmetik ürünler, vitaminler satarak ayakta kalmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

ilaç krizi pek çok kişi ilaçlarını dahi alamayacak murat akova Güner Sönmez sgk eczane kriz sağlık sistemi